SİYASET

BECERİKLİ, HASANKEYF’İ MECLİSE TAŞIDI

HDP Milletvekili Saadet Becerikli, Ilısu Barajı altında bırakılacak olan Hasankeyf için Meclis Araştırılması açılmasını talep etti.

BECERİKLİ, HASANKEYF’İ MECLİSE TAŞIDI
11-08-2015 20:56
Google News

UNESCO Dünya Mirası Listesine girmek için gereken 10 kriterden 9’una sahip olmasına rağmen, sahip olduğu doğal ve tarihi güzelliklerle bir turizm merkezi olma kapasitesine sahip olan Hasankeyf’in UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi için Kültür Bakanlığınca şu ana dek herhangi başvuruda bulunulmadığını açıklayan Becerikli “Hasankeyf, bölgeye hayat veren Dicle Nehrinin kıyısında bin yıllara dayanan tarihi ile doğanın tarihle sarmalandığı bir antik kenttir. Ünlü taş köprüsü dışında Hasankeyf’te El Rizk Camisi, Zeynel Bey Türbesi, hamam, yaklaşık 6 bin mağara ve kale gibi pek çok yapı bulunmaktadır” bilgisini verdi.

10 KRİTERDEN 9’UNU TAŞIYOR

Hasankeyf’in UNESCO Listesine girmek için gereken 10 şarttan 9’una sahip olduğunu da hatırlatan Becerikli “Hasankeyf, tüm potansiyeline rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığının önerisi ve Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen turizm merkezleri ve Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri listesine de alınmamıştır. Günümüzde artık enerji üretimi için pek çok alternatif yöntem varken, Hasankeyf ve Dicle Vadisinin bir barajla sular altında bırakılması yerine bir doğa ve kültür turizmi merkezi olarak tescillenmesinin bölgenin kalkınması ve bölge insanına iş alanı açması bakımından çok daha faydalı olacağının ve bölge için hayati önem taşıyan binlerce hektarlık verimli alanın sulara gömülmekten kurtarılabileceğinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu hususların araştırılması amacıyla meclis araştırması açılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete