SİYASET

Bilgen: 'Seni Başkan Yaptırmayacağız' Sözünün Arkasındayız

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, basında HDP'ye ilişkin 'başkanlık sisteminin tartışılabileceği' yönünde yer alan haberlerin yanlış aksettirildiğini savundu.

Bilgen: 'Seni Başkan Yaptırmayacağız' Sözünün Arkasındayız
04-11-2015 19:31
Google News

HDP Kars Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, medyada yer alan HDP'nin 'başkanlık tartışılmalı' yönündeki tavır değişikliğin söz konusu olmadığını kaydetti. Resmi Twitter hesabından "Başkanlığa sonuna kadar karşı çıkacağız" diyen Bilgen, şu ifadeleri paylaştı: "Anayasa yapım yöntemiyle içerik tartışmalarını karıştırıyoruz. Uzlaşma için her şeyi tartışabileceksiniz. Parlamenter sistem demokratikleşmeli. Kırmızı çizgilerle demokratik anayasa yapılamaz. Tezinize, toplumun ortak aklına güveniyorsanız 'bu konu tartışılamaz' dayatmasına sığınamazsınız.

 

"EN DEMOKRATRİK ANAYASA'YI YAPMAYA BİZ VARIZ"

 

'Her konu tartışılabilir' diyoruz, 'başkanlık tartışılmalı' gibi aktarılıyor. Birbirimizi anlamakta bu kadar sorunlu halde uzlaşarak anayasa zor. Güçler ayrılığı denge denetleme tartışıldığında, AKP'nin başkanlık sistemini savunmadığını göreceğiz. İlkelerle model tartışmalarını ayırmalıyız. İlkesel tavrımız hesap sorulan bir yönetim, yargı denetimi dışında bir cumhurbaşkanı bile sorunlu. En katılımcı yöntemle en demokratik anayasayı yapmaya biz varız. Bugünkü fiili sınırsız yetkili ve sorumsuz cumhurbaşkanlığı sisteminin devamına ortak olmak en büyük ayıp.

 

"BAŞKANLIĞA KARŞI DURMAKTA ISRARLIYIZ"

 

Erdoğan'ın başkanlıkla korkutup mevcudu fiili durum olarak meşrulaştırmayı başarması muhalefetin zaafı. Yerel yönetimlerin güçlü olduğu güçler ayrılığına dayalı parlamenter sistemi savunuyoruz. Başkanlığa karşıyız. HDP'nin Anayasa tartışmalarında tavır değişikliği söz konusu değil. Her şeyi tartışmaya varız. Başkanlığa karşı durmakta ısrarlıyız.

 

İSİM VERMEDEN MHP YÖNETİMİNE 'İSTEMEZÜK' ELEŞTİRİSİ

 

2002'den beri her şeyi Erdoğan'a altın tepside sunanlar akılsız ve ahlaksız muhalefet alışkanlıklarıyla yüzleşmeli. Meydanlarda hamaset yapıp toplumun gazını alan, kapalı görüşmelerde Erdoğan'la iş tutanlar 'istemezük' tavrıyla iktidarın elini güçlendiriyor. Kendimizi eleştirmek halka borcumuz. 1 Kasım öncesinde partimize yapılanların hesabını sormak bize oy veren gönül verenlere karşı görevimiz.

 

"BİZ BAŞKANLIK KONUSUNDA NETİZ"

 

Meclis Anayasa Komisyonu'ndaki tavrımızın da 'seni başkan yaptırmayacağız' sözlerinin de arkasındayız. Biz başkanlık konusunda netiz. Diğer partiler de mevcut Anayasa'nın inkârcı maddeleri konusunda net olursa demokratik bir anayasa yapılır. Bir şeye karşı olmak onu tartıştırmama tavrını gerektirmez. Kendine, halkına güvenen muhalefet her şeyi tartışmaya cesaret eder, doğruyu savunur."

kaynak: haberler.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete