GÜNDEM

BİLİRKİŞİLER YARGI REFORMUNA UYGUN HAZIRLANIYOR

İnsan Hakları Eylem Planı’yla, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde sunulacak yeni yargı paketleriyle 11 ilke, 9 amaç ve çok sayıda hedef faaliyet içerisinde yer alan Bilirkişilik Uygulamaları ilişkin reformlar mevcut.

BİLİRKİŞİLER YARGI REFORMUNA UYGUN HAZIRLANIYOR
26-03-2021 12:49
Google News


ADALET BAKANLIĞINDA İSTİŞARE YAPILDI
Batman Bilirkişiler Derneğinin de içinde bulunduğu Bilirkişiler Federasyonu Oluşumu, 9 Bölge Bilirkişiler Derneği ve bu derneklerin temsilcilerinden oluşan heyet, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan ve Bilirkişilik Daire Başkanı İzzet Başara ile Adalet Bakanlığında görüşme sağlayarak, istişare yaptı.
İnsan Hakları Eylem Planı’yla, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde sunulacak yeni yargı paketleriyle 11 ilke, 9 amaç ve çok sayıda hedef faaliyet içerisinde yer alan Bilirkişilik Uygulamalarına ilişkin reformlar ele alındı. Ziyaretlere, Heyet Başkanı Samsun Bölge Bilirkişiler Derneği Başkanı Sedat Urkaya, Adana Bölge Bilirkişiler, Ankara Bölge Anadolu Bilirkişiler, Bursa Marmara Bilirkişiler, Çorum Hitit Bilirkişiler, İzmir Tüm Bilirkişiler, Kayseri Bölge Anadolu Bilirkişiler, Samsun Bölge Bilirkişiler Trabzon Bilirkişiler, Batman Bilirkişiler Derneklerinin katıldığı ve Osman Kenan Aksoy, Erdinç Arısoy ile Fatih Kankurdan eşlik etti. Ziyaretlerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önemle bahsettiği bilirkişilik faaliyetlerinin bir kamu görevi olduğu, bu alanda yaşanan suiistimal ve aksaklıkların adaletin tesisinde gecikmelere, maliyetin artması ve süreçlerin uzamasına neden olduğuna vurgu yapıldı.

BİLİRKİŞİLERİN SAYGINLIĞININ ARTIRILMASI AMAÇLANIYOR
Ziyaretlere ilişkin verilen bilgide “Bizler üç yıldır sahada yürüttüğümüz dernek faaliyetleri, eğitim programları ve işbirliklerimiz ile sürece katkıda bulunmaktayız. İllerdeki yerleşik bilirkişilerimizin karşılaştıklarını sorunların derlenmesi, filtrelenmesi, görüş ve taleplerinin alınarak aktarılması anlamında da yerel ve  ulusal olarak güçlü bir sivil toplum kuruluşu olarak bilirkişilerimizin daima yanında olma gayreti içerisindeyiz. Amaçladığımız bu temsil görevinin, bilirkişiliğin adaletin tesisindeki rolüne, saygınlığına güvenilirliğine, bilirkişilerimizin bilinçli ve adil olarak mesleki bilgi birimlerini ilim, bilim ve fenne dayalı teknik işlevsellikleri, gerçek uzmanlık ve alt uzmanlık alanlar kapsamında bir kamu görevi niteliği ile gerçekleştirmeleri tarafındayız. Bilirkişilerin bilgi birikimlerini adaletin tesisi için daha hızlı daha doğru ve en adil şekilde sunmaları için çalışmalar yaparak bilirkişilerinde hak ve menfaatlerinin iyileştirilmesi için çalışacağız. Son günlerde ulusal medyada yer alan suiistimal haberlerini üzüntü ve esefle karşıladığımızı da belirterek, bilirkişilerin saygınlığına leke sürecek her kişi kurum ve yaklaşımın karşısında olacağız. Bilirkişiliğin işlevinin yeniden tesis edildiği reform paketiyle gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek düzenlemelerin yakın takipçisi ve katkı sağlayıcısı olmaya devam edeceğiz. Bilirkişilerimiz için hazırladığımız sosyal projelerimiz, güçlü bir STK çatısı ile temsil yetisi amacımızla organize ettiğimiz birlik ve beraberliğin tesisi ile gerçekleşeceğine inandığımız reformlarla, ülkemizde adaletin tesisinde önemli ve saygın bir bilirkişilik faaliyetinin oluşumunu ve yürürlüğünü, meslek algısını, kamu faaliyeti görevi olarak yeniden yapılandırabileceğiz. Faaliyette bulunan bölge derneklerimizle federasyonumuz bünyesinde oluşturacağımız 81 il temsilciliklerimizle hedeflediğimiz ortak amaçlarımız doğrultusunda bilirkişilerimiz adil dosya dağılımları, disiplin ve işleyişte karşılaştıkların sorunlarla, devletimiz ile daire başkanlığımızın hassasiyetleri doğrultusunda sahadaki takipçisi olacağız” denildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete