ROPÖRTAJ

BİR ÜLKEDE ÇİFTÇİ MUTLUYSA HERKES MUTLUDUR

O, böyle düşünüyor.

BİR ÜLKEDE ÇİFTÇİ MUTLUYSA HERKES MUTLUDUR
13-05-2019 21:36
Google News

Bir ülkede çiftçi mutluysa, herkes mutludur.

Tarım ile ilgili dergilere de kapak olmuş bu sözü.

Nimetullah Durmaz;

Uzun yıllardır tanırım kendisini.

On parmağında on marifet bir insan.

Tabela sivil toplum örgütlerinin aksine,

Harıl harıl çalışan, aktif

Sivil Toplum Örgütleri (STÖ)’nde

İl Temsilcilikleri ve Üyelikleri var.

Tarım ve Hayvancılıkla epey haşır neşir.

Projeler yapıyor.

Kurumlarla ortaklaşıyor,

Hayvan yetiştiricilerine ve çiftçilere

Destekler koparmaya çalışıyor.

Eğitimler verdiriyor.

Fuarlara katılmalarını sağlıyor.

Hedefleri olan bir insan.

Komşuyuz da aynı zamanda.

Ofisi, gazetemizin hemen bitişiği.

Tren raylarında karşılaşıyoruz bazen.

“Günaydın, kolay gelsin”ler falan…

Benimle çöp topladığı da oldu,

Hızlı tren kampanyamıza imza topladığı da…

Kedilerime veterinerlik de yapıyor aynı zamanda

Sosyal sorumluluk projelerinde o hep ön saflarda.

Mayıs Ayında,

Dünya Süt Günü ve

Dünya Çiftçiler Günü peş peşe gelince,

Oturup sohbet edelim dedik.

Batman süt, tarım ve hayvancılığını enine boyuna konuştuk.

Tarım ve hayvancılık desteklerini,

Desteklerden nasıl faydalanılabileceğini anlattı.

Röportaj fotoğraflarını da kapı önü tren raylarında çektirdik:)

Verimli bir söyleşi oldu.

Keyifli okumalar…

Nimetullah Durmaz kimdir?

1978 yılında Batman-Merkez Binatlı Köyü’nde doğdu, ilk ve orta öğrenimini Batman’da tamamladı. 1997 yılında Harran Üniversitesi Viranşehir Meslek Yüksekokulu Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Bölümü’nden mezun oldu. Şuanda Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğrencisi. Batman İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olmakla birlikte birçok Sivil Toplum Örgütünün İl Temsilciliğini yapıyor.

-Hangi dernek temsilcilik ve üyelikleriniz var?

“Batman İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı, Batman Teknikerler Derneği Kurucu Başkanı ve İl Başkanıyım. Kimsesiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği Batman İl Temsilcisiyim. Veteriner Sağlık Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Batman İl Temsilcisiyim. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Üyesiyim”

-Aktif bir sivil toplumcusunuz. Çok fazla üyeliğiniz var. Bu sizi yormuyor mu?

“Evet fazla aktif olduğumu ve bunca işe nasıl zaman ayırdığımı çoğu kişi soruyor. Bir işi yaparken bunu sırf toplum yararına yaparsanız hiç yorucu olmaz. Yaptığınız hizmetlerin meyvesini de alınca tüm yorgunluğunuz gider. İnsanlara hizmet etmekten mutlu oluyorum”

-Batman’da sivil toplumculuk yapmak zor mu?

“Sadece Batmanda değil, Türkiye’de sivil toplumculuk yapmak zordur, özellikle sivil toplum örgütü temsilcisi olmak. İnsanların beklentisi çok fazla. Hâlbuki derneklerin görevi iş bulmak değil aynı amacı güden ve ortak yanları olan insanları tek çatı altında örgütlemektir”

-Bugüne kadar yaptığınız çalışmalar neler, biraz hatırlatma yapar mısınız?

“2 yıllık görevim boyunca aidat miktarını 50 TL’den 15 TL’ye düşürdük, Şimdi Birlik Zamanı sloganı ile üye kaydı kampanyası başlattık. Tarım Müdürlüğümüzle işbirliği yaparak, üyelerimize 105 adet sağım makinesi ve 5 soğutma tankı dağıttık. Akabinde 60 adet sağım makinesi daha dağıttık. Batman Tarım İl Müdürlüğü ile ortak bir proje yaptık, onaylanırsa 175 adet daha sağım makinesi, iş tulumu ve çizme dağıtacağız. Üyelerimizi Tekirdağ, İzmir, Antalya’ya Teknik Gezilerine çıkardık, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin Tarım Fuarlarına götürdük. 400 kişilik buzağı sağlığı semineri ile Türkiye’nin en büyük seminerine imza attık”

-Dünya Süt Günü geldi. Batman’ın bu anlamda potansiyeli nasıl?

“Diğer illere göre sütü verimimiz düşük. Bu yüzden Batman’dan il dışına çıkan sütümüz yok gibi. Sütlerimiz genelde Batman’daki iç piyasada dönüyor. Süt verimimizin en fazla olduğu dönem Bahar dönemi. O dönemde de sütümüz peynir olarak piyasaya sunuluyor. Halkımıza, süt tüketimi konusunda bir çağrımız var, sağlıklı beslenmek için her gün 2 bardak süt tüketin”

-Dünya Çiftçiler Günü’ndeyiz. Batman’da çiftçi olmanın zorlukları neler?

“Çiftçi derken ilk akla gelen, tarımdır. Fakat tarım ve hayvancılık bir bütündür. Hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimizin en büyük sorunu yem fiyatlarındaki artıştır. Biz buna önlem olarak üyelerimize kendi yeminizi kendiniz üretin çağrısı yaptık. Hayvancılıkta en büyük girdi, yem gideridir. Bunun tek çaresi yem bitkisi ekimidir”

-Batman’da tarım ve hayvancılığı nasıl görüyorsunuz, gelişmeler yeterli mi?

“Batman’da geleneksel tarımdan modern tarıma henüz yeni geçiş yapıyoruz. Düne kadar elle sağılan inekler, girişimlerimiz sonucu makineli sağıma geçiş yaptı. Ama %100’ü geçmedi. Kendimize bir hedef koyduk, Batman’da süt sağım makinesi olmayan işletme kalmayacak”

-Peki, tarım ve hayvancılığı geliştirmek için neler yapılmalı?

“Şunu üzülerek belirtmek isterim ki; hedefsiz bir destekleme modeline sahibiz. Desteklemelerde bir hedef olmalı. Suni tohumlama sonucu doğan bir buzağıya destekleme verirsek burada bir hedef var. Suni tohumlama sonucu doğan buzağının saf ırk olması, kültür ırkı olması, brusella hastalığı taşımaması, süt ve et verimi yüksek bir hayvan olması ve bu doğrultuda olan buzağıya destekleme verilmesi doğru bir hedeftir. Fakat ırkı ne olursa olsun, verimi ne olursa olsun, canlı boğadan olursa olsun fark etmez diyerek destekleme verirsek bunda bir hedef olmaz. Sadece devletin sosyal yardım desteği olur, sosyal yardım desteği de tarım ve hayvancılık alanında uygulanması yanlıştır”

-Tarım ve hayvancılıkta verilen destekler nasıl, biraz anlatır mısınız?

“Birlik Üyelerine, eğer buzağı suni tohumlama sonucu doğduysa 500 TL, canlı boğadan doğduysa 350 TL destekleme veriliyor. Birlik üyesi olmayanlara da yalnızca 350 TL buzağı desteklemesi veriliyor”

-Çok fazla insanla muhatap oluyorsunuz. İlginç şeylerle karşılaşıyor musunuz?

“Herkesin derdini kendime dert edindiğim için her kesimden insanla muhatap oluyorum ve her türlü sorunlarında beni arıyorlar. Ramazan’da ne kadar fitre vermem gerekiyor diyenler, oğlum kız kaçırdı tanıdık imam var mı diye soranlar, oğlum iş başvurusu yaptı onu işe koy diyenler… Bunun gibi birçok ilginç durumla karşılaştığım oluyor”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete