GÜNDEM

BÖLGE BAROLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI

Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Dersim, Hakkâri, Kars-Ardahan,Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Van’ın bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları, Bingöl’de gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirisini kamuoyu ile paylaştı.

BÖLGE BAROLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ AÇIKLADI
10-07-2016 19:50
Google News

Mesleki sorunların ve ülke meselelerinin konuşulduğu toplantıda barış ortamı için atılması gereken adımlar açıklandı.

“BARIŞIN TEMEL ŞARTLARINDAN BİRİ, HUKUK GÜVENCESİDİR”

Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları’nın imzasını taşıyan açıklamada “Artık sürdürülemez olan ve topluma rağmen yürüyen bu savaştan dönülmesi gerekiyor. Yeniden müzakere ve çözüm çabalarına dönüş, hayati önem taşımaktadır. Toplumsal barışın tesisinin temel şartlarından biri hukuk güvencesidir. Toplumun geleceğe dair ümidini ayakta tutan yargı, maalesef bu işlevinden ve hatta kendi mensuplarının bile güvenliğini sağlamaktan çok uzak bir görüntü vermektedir. Tam da bu noktada, karanlık bir olay ile katledilen Tahir Elçi’nin soruşturma dosyasında yaklaşık 8 aydır hiçbir mesafe kat edilmemiş olması da konuyu gündemden uzaklaştırma çabasıdır” denildi.

HURŞİT KÜLTER’İN AKIBETİ AÇIKLANMALI

Bütün girişim ve kampanyalara rağmen gözaltına alındıktan sonra 44 gündür kendisinden haber alınamadığı belirtilen Hurşit Külter ile ilgili toplumu tatmin edici bir cevap verilmediği belirtilen açıklamada “Şırnak ve Nusaybin’de çatışmaların bittiği açıklanmasına rağmen sokağa çıkma yasakları devam etmekte, hak ihlalleri konusunda kamuoyunun ve  STK’ların tespitlerinin bertarafı amaçlanmaktadır. Tutukluların, uzak cezaevlerine nakledilmesi ise gerek tutukluların gerekse de avukatların savunma hakkını ihlal etmekte ailelere de ağır maddi ve manevi  külfet yüklemektedir. Yakın zamanda Yargıtay 16. Ceza dairesinin SEGBİS yöntemi ile savunma alınmasının, savunma hakkını engellediği yönündeki kararını da hatırlatarak cezalandırma amacı taşıyan bu uygulamadan vazgeçilmesi konusunda girişimlerde bulunacağız” denildi.

“KAYYUM VE DOKUNULMAZLIK TARTIŞMALARI, ÇÖZÜMÜ ZORLAŞTIRIYOR”

Dokunulmazlıkların kaldırılması ve belediyelere kayyım atanması ile ilgili tartışmaların, sorunların çözümünü zorlaştıracağı belirtilen açıklamada “Bölgemizde yaşanan hak ihlalleri konusunda avukatların hak arama yönündeki çabalarıyla doğrudan ilgili olan bu saldırılarılar bireysel olarak avukatlara değil avukatlık mesleğine ve barolara yapılmış olarak kabul ediyoruz. Daha önce Diyarbakır ve Van’da Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulması kararı verilmiş, ilan edilmiş ve her türlü fiziki altyapısı hazırlanmış olmasına rağmen, mahkemelerin açılmasının ertelenmiş olmasının hak arama hürriyeti ve adalete erişim hakkının açıkça ihlali anlamına gelmektedir. Diyarbakır ve Van Bölge Adliye Mahkemelerinin kurulması ve faaliyete geçilmesi konusunda girişimlerde bulunacağız” denildi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete