SİYASET

BÖLGELER ARASI GELİR EŞİTSİZLİĞİNİ MECLİSE TAŞIDI

HDP Batman Milletvekili Dr. Necdet İpekyüz, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplanması istemiyle Meclise soru önergesi verdi, Kürtlerin yaşadığı kentlerde işsizliğin yoğun olduğunu savundu.

BÖLGELER ARASI GELİR EŞİTSİZLİĞİNİ MECLİSE TAŞIDI
02-10-2020 19:48
Google News

 

GELİRİ EN DÜŞÜK İLLER MARDİN, BATMAN, ŞIRNAK VE SİİRT
Vekil İpekyüz, soru önergesinde “TÜİK tarafından yapılan 2019 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarına ilişkin gelir bilgileri, bir önceki takvim yılı olan 2018 yılı, referans alınarak hesaplanmaktadır. Gelir hesaplamaları yapılırken hane halkı gelirleri, hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülerek hesaplanmaktadır. Son yapılan araştırma sonuçlarına göre, TÜİK tarafından 11 Eylül’de açıklanan,  Türkiye'de yıllık ortalama eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri 2019 yılında 28 bin 522 TL iken, İBBS 1. Düzey bölgeleri itibariyle en yüksek olduğu bölge, 40 bin 749 TL ile İstanbul Bölgesi (TR1) olmuştur. Bu bölgeyi, 32 bin 384 TL ile TR5 Batı Anadolu Bölgesi ve 30 bin 337 TL ile Ege Bölgesi (TR3) izlemektedir.
En düşük gelir Mardin, Batman, Şırnak, Siirt illerini kapsayan (TRC3 kategorisinde değerlendirilen) İBBS 2. Düzey, 13 bin 441 TL ile bölgesinde gerçekleşmiştir.

BÖLGESEL EŞİTLİK SÖZ KONUSU
Vekil İpekyüz, Bakan Albayrak’a “Bölgesel eşitsizliklerin sebeplerinin neler olduğuna dair çalışmanız var mıdır? Bölgesel eşitsizlikleri gidermeye dönük çalışmanız var mıdır, varsa kapsamı nedir? Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı illerin birçok iktisadi veride geri kalmasının sebepleri nelerdir? En yoksul iller kapsamında (TR3 kategorisinde olan) yer alan Batman, Mardin, Şırnak, Siirt illerindeki yoksulluğun azaltılmasına dönük bir çalışmalarınız olacak mıdır?” sorularını yöneltti. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete