GÜNDEM

BÖLGENİN TUZ İHTİYACI BATMAN’DAN…

Kozluk İlçesi’ne bağlı Tuzlagözü ve Derince Köyleri’nde kaya tuzu üretimi yapan köylüler, sıcak havaya aldırış etmeden bölgenin tuz ihtiyacını karşılıyor.

BÖLGENİN TUZ İHTİYACI BATMAN’DAN…
03-08-2017 20:43
Google News

TUZLU SU ÇÖZELTİSİNİ ELDE EDİYORLAR

Tuzlagözü ve Derince Köyleri’nde kendi imkânlarıyla açtıkları kuyulara su basarak tuzlu su çözeltisi elde eden köylüler, sıcak havanın da etkisiyle kaya tuzu elde ediyor. Naylon brandaların serildiği havuzlara boşaltılan tuz çözeltili su, aşırı sıcaklarla birlikte buharlaşarak kaya tuzuna dönüşüyor. Uzmanlar ise kaya tuzunun insan sağlığına oldukça fayda sağladığını belirterek vatandaşların rafineli tuz yerine kaya tuzu tüketmeleri konusunda uyarıyor.

“BİRÇOK ŞEHRE TUZ GÖNDERİYORUZ”

Yaz ayıyla birlikte kaya tuzu üretiminin arttığını belirten Tuz Üreticisi Hasan Çokal, “Uzun yıllardır bu kuyulardan kaya tuzu elde ediliyor. Eskiden dedelerimiz ve babalarımız bin bir zorluklarla kaya tuz elde edip at ve eşeksırtında nakliyesini yapıyorlardı. Günümüzde ise teknolojinin bize sunmuş olduğu imkânları kullanarak daha çok tuz üretimi yapıyoruz. Sıcak havalar her ne kadar bizi bunaltsa da tuz üretimimize oldukça faydası bulunuyor. Elde ettiğimiz tuzlar bölgenin birçok iline gönderiyoruz” dedi. (Necdet Çakır)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete