EKONOMİ

BORÇLARINIZI TAKSİTLENDİREBİLİRSİNİZ

Batman Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Alaettin Ökten, borç yapılandırmalarına ilişkin hatırlatma yaptı.

BORÇLARINIZI TAKSİTLENDİREBİLİRSİNİZ
15-09-2021 11:58
BATMAN
Google News

HANGİ BORÇLAR, YAPILANDIRMAYA GİRİYOR

Ökten “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, yürürlüğe girdi. 2021/Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait sigorta primleri,  genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri,  iş kazası, meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, 6183/48 inci maddesi kapsamında taksitlendirilen alacaklar,  yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar,  BAĞ-KUR (4/b) sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar,  isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, 30.4.2021 tarihinden önce (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup son başvuru tarihine kadar tebliğ edildiği halde bu tarihe kadar ödenmemiş olan idari para cezaları, kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenen alacakların; kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla henüz ödenmemiş olan fer’ileri, 5510/ ek 5, ek 6 ncı maddeleri ile 2925 sayılı kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler ile sosyal güvenlik kurumunca takip ve tahsili yapılan damga vergisi,  eğitime katkı payı, özel işlem vergisi gibi kanunun ilgili hükümlerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan Kurumumuz alacakları ile takip ve tahsili Kurumumuza verilen alacaklar, yapılandırılma kapsamına alınmıştır” dedi.

PEŞİN ÖDEME VE TAKSİTLİ ÖDEME FIRSATI VAR

yapılandırma kapsamında ödeme seçenekleri hakkında bilgi veren Ökten “Yapılandırma kapsamındaki alacaklara, asgari işçilik değerlendirilmesi sonucu ortaya çıkan eksik  işçilik tutarına, 30.4.2021 tarihinden önce (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup; son başvuru tarihine kadar tebliğ edildiği halde yine bu tarihe kadar ödenmemiş idari para cezaları asıllarının % 50’sine gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE uygulanacaktır. Rücuen alacaklara, yersiz ödenen aylık ve gelirlere ise kanuni faiz yerine Yİ-ÜFE uygulanacaktır. Prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin % 10’unun en son 1.11.2021 tarihinde veya geç ödeme zammıyla birlikte 30.11.2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde, %90 Yİ-ÜFE silinecektir. İlk taksitin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla prim aslının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %50’sinin en son 31.12.2021 tarihinde peşin ödenmesi halinde ise %50 Yİ-ÜFE silinecektir. Taksitle ödemeyi tercih edenler ise ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitle ödeme yapabileceklerdir. Peşin ödeme veya taksitler kredi kartıyla ödenebilecektir” dedi.

BAŞVURULAR 30 EYLÜL’DE SON

Yapılandırmadan yararlanmak için 30 Eylül’e kadar ilgili üniteye/birime şahsen, posta yoluyla, e-Devlet üzerinden veya e-sigorta yoluyla başvuruda bulunulması ve ilk taksitin en son 30 Ekim’e kadar ödenmesi gerektiğini belirten Ökten “Söz konusu yapılandırma kanunu ile sigortalılarımıza çok büyük avantajlar sağlanmış olup sigortalılarımızın vakit kaybetmeksizin süresi içinde borçlarını yapılandırarak iş bu fırsatlardan yararlanmaları yararlarına olacaktır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete