EĞİTİM

BRUSELLA’YA DİKKAT!

“KALP VE NÖROLOJİK HASTALIKLARA YOL AÇABİLİYOR”

BRUSELLA’YA DİKKAT!
04-03-2019 14:35
Google News

Medikal Park Batman Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzm. Dr. Emsal Aydın, brusella’ya karşı uyarılarda bulundu.
Uzm. Dr. Aydın “Bruselloz virüsünün neden olduğu brusella hastalığı, genellikle inek, keçi ve koyun gibi hayvanların et ve sütünden bağışıklık sistemimize bulaşır. Eklem ağrıları ile kendini gösterir. Belirti olarak diğer hastalıkları taklit ettiğinden, teşhis konulması güçtür. İlkbahar ve yaz aylarında daha sık görülür. 15 yaş grubunun bu hastalığa yakalanma oranı yüksektir. Köylerdeki insanlar da daha çok risk altındadır. Yüksek ateşte kaynatılmamış sütten yapılan yoğurt ve taze peynir de bakteriye yakalanma riskini artırır” dedi.
ERKEN TEŞHİS, HASTALIĞI ÖNLÜYOR
Brusellanın, sırt, bel, diz ve bileklerde şiddetli ağrı, iştah ve kilo kaybı, nedensiz terleme ve ateşlenme sonrası bilinç kaybı, kalp, dalak, lenf ve karaciğer büyümesi ile kendini gösterdiğini belirten Uzm. Dr. Emsal Ayın “Uzun süre insan vücudunda yaşayan bu bakterinin azalması veya yok olması için ilaç tedavisi uygulanır. İlk evrede teşhis edilen brusella hastalığına antibiyotik uygulanır. Bakteri, 3 vücuttan atılır. Bu da bakterinin kronikleşmesini engeller. Brucelloz bakterisi erken teşhis edilmediğinde kalp hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete