HALKIN SESİ

BU CAMİ 50 YAŞINDA

Batman Sonsöz Gazetesi olarak “Camiler ve İmamlarımız” köşemiz için Yıldız Camisi’ni ziyaret ettik.

BU CAMİ 50 YAŞINDA
02-07-2015 21:01
Google News

CAMİMİZİ TANIYALIM

1965 yılında ibadete açılan camimiz, şu anda 50 yaşında. Ramazan Ay’ı nedeniyle bu sene tadilat ve onarımdan geçti camimiz. 500 metrekare alan ve 2 kattan oluşuyor. 1 imam 1 müezzini olan camimizin bünyesinde 1 Kur’an Kursu bulunuyor.

İMAMIMIZ KIYANÇ’I TANIYORUZ

Camimize ev sahipliği yapan İmam Savcı Kıyanç’ı tanıyoruz. 2007 yılından Gercüş’ten Batman Yıldız Camisine gelen Kıyanç, 13 yıldır imamlık yapıyor.

RAMAZAN’IN ÖNEMİ?

KIYANÇ: Ramazan denince akla coşku ve manevi bir haz geliyor. Müslümanların hatta ölmüş insanların da rahmetle beklediği, şeytanların zincire vurulup Müslümanların imam ehlinin cezasının eklendiği bir ay günüdür. O kadar rahmetli ve bereketli. Kur’an ayı, mağfiret ayı, ibadet ayı, ihlas ayı, takva ayı yani Müslümanların kendini gözden geçirme ayıdır. Zenginlerin fakirleri hissetme, açlığı hissetme, onların derdini anlama ayıdır. Allah’ın izniyle hepimiz bunu güzel bir ibadet havasında yaşarak, camilerimizde yaşayarak geçireceğiz.

RAMAZAN’IN HER GECESİ, BAYRAM GİBİ

KIYANÇ: Ramazan’da her gün bayram... Her Ramazan gecesi, her Ramazan günü, bayram gibi geçecektir. Zaten cemaatin ve çocukların akın akın camilere uğraması bunun göstergesidir. Bu bize büyük bir haz veriyor. Müslümanlar, bu ayda kendini bakıma veriyor,  temiz bir şekilde bayrama çıkıyor. Nasıl bir malda zekât varsa bedenin de zekâtı, ruhun da zekâtı Ramazan Ayıdır. Sağlık açısında da sıhhat açısından da büyük bir faydası vardır Ramazan’ın. Bu Ramazan, Müslümanlar coğrafyasında akan kanın ve zulmün bitmesine inşallah vesile olur.

GECESİ DE GÜNDÜZÜ DE İBADETLE GEÇER

KIYANÇ: Ramazan Ayı denince en fazla Kuran-I Kerim okunur, ibadet yapılır, tövbe edilir zikir yapılır. Zaten gecesi de gündüzü de ibadetle geçirilir. İftarı açtıktan sonra hemen teravih yapılır, teravihten sonra hemen sahur beklenir. Sabah namazı kılıncaya kadar tekrar uyanıp öğle namazı kılınır. Kur’an ayı, rahmet ayı, şefkat ayı, ibadet ayı, ihlâs ayı insanların dolu dolu olduğu bir aydır. Bu vesileyle Müslüman, güzel bir şekilde Rabbine yönelir. Hem Kur’an ve sünnet çerçevesinde büyük bir gayret gösterir ki geçmiş zamanlarda yapılan hatalar bu ayda telafi edilir.

KUR’ANIN MEALİNİ OKUMAK DA İBADETTİR

KIYANÇ: Kuran-ı kerim bilmeyen insanlarımız Kur’anın mealini okurlar. Kur’anın mealini okumak da bir ibadettir. Yeter ki onun kalbi, ruhu istesin, yeter ki yönelsin, yeter ki anlasın. Hangi dilde olursa olsun Kur’anı Kerimin mealini okumak da bir ibadettir. Mesela Arapça bilmez, okuduğunu anlamaz, bu durumda Kur’anın mealini okumak daha faydalıdır.

SADECE AÇ KALMAK YETMEZ

KIYANÇ: Ramazan’da insanlar boşu boşuna aç bırakılmazlar. Yani bundan maksadım Müslümanlara zülüm etmeyeceksin, gıybetini yapmayacaksın, dedikodusunu yapmayacaksın, vaktini haram şeylerle öldürmeyeceksin. Gıybet, kumar gibi haram şeylerle uğraşmayacaksın ki orucun amacına ulaşsın.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ZEKÂT VERİLMELİ

KIYANÇ: İnsanlar zekâtlarını verirken, Batman’daki fakir fukarayı göz önüne alıp öyle vermelidir zekâtlarını. Çünkü büyük ihtiyaç sahipleri var. Bu noktada birçok insan için öncelik akrabadır ama bütün zekâtları akrabaya verse büyük bir adaletsizlik olur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete