EĞİTİM

BU HASTALIĞI 1.300.000 KİŞİ TAŞIYOR...

Halk Sağlığı Müdürü Vecheddin Acar, 8 Mayıs Talasemi Günü nedeniyle yayınladığı mesajında talasemi hastalığından korunma yollarını anlattı.

BU HASTALIĞI 1.300.000 KİŞİ TAŞIYOR...
08-05-2015 20:21
Google News

Kalıtsal kan hastalığı olan talasemi ile mücadelede evlilik öncesi kan testinin büyük önem taşıdığını söyleyen Dr. Acar “Talasemi, dünyanın önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Türkiye’deki toplam taşıyıcı sayısı 1.300.000 ve hasta sayısı ise 4000’dir. Her yıl yüzlerce Talasemili hasta çocuk doğmaktadır. Türkiye’de yapılan her 4 evlilikten biri akraba evliliğidir. Kalıtsal kan hastalıklarından olan talasemi ile mücadelede evlilik öncesi çiftlerin sağlık muayene ve kontrollerinin yapılması ve taşıyıcıların belirlenmesi çok önemlidir” dedi.

ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK

Talaseminin önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Acar “Talaseminin önlenmesi için akraba evliliklerinden kaçınmalı, evlilik öncesi tarama testlerini yaptırarak, sağlık kontrollerinden geçmeli, eğer çiftlerin her ikisi de Talasemi taşıyıcısı ise çocuk sahibi olmadan önce mutlaka yetkili merkezlerden genetik danışmanlık alarak doğum öncesi gebelikte gerekli testlerini yaptırmalıdırlar” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete