GÜNDEM

"BU İŞİN ŞAKASI YOK"

Korona virüs salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek, sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltmak suretiyle sosyal izolasyonu tesis etmek için Vali Hulusi Şahin başkanlığında “İl Pandemi Koordinasyon Kurulu Toplantısı” ile “İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısı” aynı anda gerçekleştirildi.

"BU İŞİN ŞAKASI YOK"
09-05-2020 18:16
Google News

 

Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen İl Pandemi Koordinasyon Kurulu toplantısına;  Garnizon Komutanı Hava Seyrüsefer Albay İhsan Kaplan, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Vali Yardımcısı Ramazan FANİ, İl Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç, İl Jandarma Komutan Vekili, Jandarma Albay Kamil Gülen, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl Sağlık Müdür Dr. Hakan Pamukçu, İl Milli Eğitim Müdürü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, hastane başhekimleri,  ilgili sağlık birim başkanları ile doktorlar katıldı. 
İlimizde Korona virüs salgınına karşı alınan ve alınması gereken tedbirlerin masaya yatırıldığı toplantı sonrası Vali Şahin, basın mensuplarına alınacak tedbirlere ilişkin açıklamalarda bulundu. 
“ÇOK CİDDİ TEDBİRLER ALMADIĞIMIZ TAKDİRDE, BAYRAM BİZE ZEHİR OLACAK”
İl Pandemi Koordinasyon Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısını aynı anada birlikte gerçekleştirdiklerini belirten Vali Şahin, “ Toplantıda İlimizde pandemi konusunda yaşanan son gelişmeleri değerlendirdik.  Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda Batman’da ciddi bir dalgalanmayla karşı karşıya olduğumuzu gördük. Batman’da yaklaşık iki hafta önce pik noktaya ulaşmıştık. Daha sonra hızlı bir düşüşe geçerek, vaka sayıları tek haneli rakamlara düştü. Fakat,  son birkaç gündür, tekrar vaka sayıları iki haneli rakamlara doğru çıktığını görüyoruz. Sağlık uzmanlarının trendinin de yukarı yönlü olduğu konusunda beyanları var. Türkiye’nin genelinde salgının pik noktasına ulaşması ve göreceli olarak salgının kontrol altına alınıyor olması, sanki Batman’da da sanki bir rehavet ortaya çıkarmış görünüyor. Biz salgına Türkiye'nin geri kalanından geç muhatap olduk. Bu nedenle de bizim pik noktamız henüz oluşmadı. Görülen o ki, vaka sayılarımız da gün geçtikçe artıyor. Çok ciddi tedbirler almadığımız takdirde, bayram bize zehir olacak" dedi. 

“ VATANDAŞLARIMIZ SOSYAL MESAFEYE VE DİĞER KURALLARA UYMUYORLAR "
Vali Şahin, “Vatandaşlarımızın salgın geçti, artık normal hayatımıza dönebiliriz psikolojisi bizi çok radikal kararlar almaya mecbur ediyor. Çünkü şehrimizin ana arterleri olan Turgut Özal Bulvarı, Gülistan Caddesi özellikle iftardan sonra insanların yoğun bir şekilde yürüyüş yaptıkları, sosyal mesafeye ve diğer kurallara uymadıkları görülüyor. Bunun dışında Alo Tevşo pazarı, tabla başı ve Elma Sokağı’nda da çok ciddi yoğunluk var. Vatandaşlarımızın bu konudaki rahatlıkları bizi daha zor günlere sevk ediyor gibi gözüküyor. Bu yüzden filyasyon üzerine çalışan uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda yeni kararlar almak zorunda kaldık. Bu hususta Cudi Mahallemizin de bir özelliği var. Orada ciddi bir yoğunlaşma tespit ettik. Orayla ilgili tedbir almak zorundayız.  Özelikle Alo Tevşo pazarı ve Elma Sokağı’nın olduğu bu bölge,  bu şekilde devamı mümkün olmadığı için bizler esnafımızın mal aldığını göz önüne alarak, pazartesiye kadar, ellerindeki malzemesini bitirmesini bekleyeceğiz. Pazartesiden sonra beş gün bu bölgeyi ve tabla başını tamamen kapatacağız. (Hafta sonu sosyal mesafe kuralına uyulması, maske takılması ve yoğunluğun azalması ve bölge esnafı gerekli tedbirleri alırsa Pazar akşamı bu kararımızı gözden geçirebiliriz)  Cumartesi gününden itibaren Gülistan Caddesi ve Turgut Özal Bulvarını saat 20.00 ile 03.00 arasında yaya trafiğine kapatıyoruz. Aynı şekilde Cudi Mahallesinin ana caddesi olan Cizre Bulvarını da Cumartesi ve Pazar günleri saat 20.00 ile 03.00 saatleri arasında yaya trafiğine kapatıyoruz. Pazar akşamı bunu değerlendireceğiz, bu kararımızı uzatabiliriz. Bir başka kararımız yarından itibaren, araç trafiğe çıkışını tek ve çift plaka uygulamasına geçiyoruz" dedi.
"TÜM MARKETLER TEK TEK KONTROL EDİLECEK"
Emniyet, zabıta, tarım, ticaret ve sağlık müdürlüklerin elemanlarından oluşan 5 büyük ekip kurduklarını belirten Vali Şahin, "Bu ekiplerimiz, Batman'daki tüm marketleri denetleyecekler. Tüm marketler tek tek kontrol edilecek. İçeride bu kurala uyup uyulmadığı, içeride bulunanların maske takıp takmadığı ve eldiven kullanıp kullanmadığı çerçevesinde gerçekleşecek. Bunlara uymayan iş yerleri sahiplerine cezai müeyyide uygulanacak ve yine kurallara uymayan müşterilere de ayrıca cezai müeyyide uygulanacak. Bu hususta çok sıkı tedbirler alacağız. Öncelikle 5 ekiple başlayacağız. Küçük büyük ayırımı yapmadan tüm marketleri tek tek denetleyeceğiz. Denetimlerimiz de süreklilik arz edecek" ifadelerini kullandı
“BU İŞİN ŞAKASI YOK”
Vali Şahin,, "Vatandaşlarımıza sesleniyorum. Bu işin şakaya gelir yanı yok. Pandemi gerçekten halkımızın sağlığını, insanımızın canını tehdit ediyor ve bize uzak da değil. Batman ili de bu salgın hastalıktan nasibini alıyor. Bu yüzden rehavete kapılmak bizi yanlışa sevk eder ve çok daha kötü durumlara düşebiliriz. Hele de önümüz bayram. Bayrama eğer huzurla girmek istiyorsak, bizim tedbirlere uymamız gerekiyor. Yoksa bayramda daha ağır tedbirler söz konusu olabilir. Bizim, Hükümetimize büyük şehirlerde uygulanan sokağa çıkma yasağı kapsamına Batman’ın da alınması yönünde teklifimiz olabilir. Eğer tedbirleri sıkı alırsak bunlara ihtiyaç olmaz. Aksi takdirde daha ağır tedbirler almak zorunda kalabiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17 Nisan 2024 e-gazete