ROPÖRTAJ

BU KLİNİK SİZİN İÇİN…

4 yıldır Batman’ın Belde Mahallesi Hukukçular Plaza no: 6A/B adresinde hizmet veren Opr. Dr. Ercan Kayacan Kadın Doğum Kliniği, uman bir ekip ve teknolojinin son ürünü cihazlarla Batman’dan batı illerine sevkleri de azaltıyor.

BU KLİNİK SİZİN İÇİN…
30-10-2021 11:02
30-10-2021 11:04
BATMAN
Google News

Yüksek riskli gebelik yaşayan kadınların ve çocuk sahibi olamayan çiftlerin uğrak adresi haline gelen Opr. Dr. Ercan Kayacan Kadın Doğum Kliniği, ekibine uzman isimleri ekleye devam ediyor.

“TECRÜBE VE BİRİKİMİMLE BATMAN’A HİZMET VERİYORUM”

Konuşmasına, kendini tanıtarak başlayan Opr. Dr. M. İrfan Külahçıoğlu “2007 yılında İstanbul Tıp Fakültesinden mezun oldum. İstanbul Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra yaklaşık 5 yıllık Diyarbakır Dicle Üniversitesinde 5 yıllık kadın doğum eğitimi aldım. Kadın doğum eğitiminden sonra Diyarbakır Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesinde yaklaşık 3,5 yıl hizmet ettim, 9 Eylül Üniversitesi Perinatoloji yan dal ihtisasına gittim. Yan dal uzmanlığımı aldıktan sonra tekrardan Diyarbakır Kadın Hastalıkları ve Çocuk Hastanesine döndüm. 1,5 yıl aradan sonra bunca yıllık deneyimimle Batman Halkına hizmet vermek için bu kliniğe geldim. Benim 1,5 ayım oldu. Klinik 4 yıldır hizmet veriyor” dedi.

“ÜÇÜZ GEBELİKTE ERKEN DOĞUM RİSKİ YÜKSEK”

Klinikte hasta kabulüne başlayan Opr. Dr. M. İrfan Külahçıoğlu “Merkezimizde amniyosentez yani bebekten su alınması, bebekten kan alınması, çoğul gebeliklerin tekil gebeliğe indirgenmesi gibi işlemler yapabiliyoruz. Üçüz gebelikte anne adayının erken doğum yapma ihtimali çok yüksek oluyor. Erken doğum durumunda bebeklerin yaşama ihtimali düşebiliyor. Bu yüzden üçüz gebelikte, bebeklerden birinin kalbi durdurulup ikiz gebeliğe düşürülebiliyor. Eğer aile istiyorsa tekil gebeliğe bile düşürülebiliyor. Bunun dışında, sezaryenleri çok kanamalı geçen ve Batmanda çoğu yerde tehlikeli olduğu için yapılmayan plasenta previa dediğimiz bebeğin eşinin önde geldiği durumlarda bu ameliyatları yaptırmak isteyenler de kliniğimize başvuruyorlar” dedi.

“AŞILAMA TEDAVİSİ YAPIYORUZ”

Çocuk sahibi olamayan çiftleri çocuk sahibi yapabildiklerini belirten Külahçıoğlu “Çocuk sahibi olamayan çiftler için aşılama tedavisi uyguluyoruz. Şuanda Batman’da tüp bebek yapan bir merkez yok ama tüp bebek yapmadan önce bütün ilaç tedavileri ve uygulamaları burada uygulayıp bu hastayı tüp bebek yapacağı merkeze gönderiyoruz. Böylece hasta orada 1 ay 2 ay kalmadan 1–2 günde tedavisini tamamlayıp dönebiliyor. Bu şekilde bebek sahibi yaptığımız çiftler oldu” dedi.

“KLİNİĞİMİZDE İKİ ADET MUAYENEHANE VAR”

Klinikle ilgili bilgi veren Külahçıoğlu “Merkezimizde 2 normal muayene poliklinik odamız var. Bazı müdahaleleri yaptığımız 1 muayene odamız var.  Bazen jinekolojik muayene bazen de acil müdahaleler yaptığımız bir oda. Bu odada anestezi uygulayarak çeşitli işlemler yapılabiliyor. Alt katta kan alma ve bebek kalp atışlarını duymak için kullandığımız 1 oda var. 2 adet tuvalet ve 1 mutfağımız bulunuyor” dedi.

“SADECE BATMAN DEĞİL, TÜM BÖLGEYE HİZMET VERİYORUZ”

En çok karşılaşılan vakalarla ilgili bilgi veren Külahçıoğlu “Batman’da daha çok karşılaştığım vakalar bebeğin omurilik gelişimiyle ilgili sıkıntılar, bebeğin beyin gelişimiyle ilgili sıkıntılar, bebeğin kalp sıkıntıları, bebeğin eşinin önde geldiği durumlar. Sadece Batman değil, bölgeden mesela Midyat, Siirt, Hakkâri, Muş, Silvan ve Bismil’den çok hastamız var. Sadece Batman değil, bölgeye hitap eden bir yapımız var” dedi.

“SMA İÇİN HEM ANNE HEM DE BABA TAŞIYICI OLMALI”

Son dönemlerde sıkça karşılaşılan SMA vakalarıyla ilgili değerlendirme yapan Külahçıoğlu “Sağlık Bakanlığı SMA’yı tanımaya başladı. SMA’da, hem anne hem de baba taşıyıcı olacak ki çocuk hasta olsun. Devlet, doğu öncesi tarama yaptırıyor. Anne babaları tarıyor, taşıyıcılığı belirliyor. Eğer hem anne hem baba taşıyıcıysa gebeliğin 16. haftasında Amniyosentez işlemi yapabiliyoruz. Yani bebekten su alma işlemi uygulayarak, bebekte SMA olup olmadığının tanısını koyuyoruz” dedi.

“FETAL DNA TETKİKİ YAPILABİLİR”

Anne ve baba olacak çiftlere tavsiyelerde bulunan Külahçıoğlu “Yaptığımız inceleme, bebek 3 aylık iken başlar. İkili tarama dediğimiz zeka testini mutlaka yaptırmak gerekir. Eğer ikili tarama yaptırmak istemiyorlarsa ki ikili tarama yanlış çıkabilme ihtimali de vardır. Teknoloji çok gelişti. Fetal DNA dediğimiz bir şey var. Anneden kan alınıp bebekte herhangi bir genetik bozukluk olup olmadığına bakılabiliyor. Tabi bu şuanda devlet ödeme kapsamında değil. Belki ilerleyen dönemlerde devlet ödeme kapsamına alındığında ikili tarama, üçlü tarama dediğimiz zekâ testleri yerine artık Fetal DNA tetkiklerini kullanımı arttırılabilir” dedi.

“TEDAVİ İÇİN BAŞKA İLLERE GİTMEYE GEREK YOK”

Kliniğe adını veren Opr. Dr. Ercan Kayacan da uyguladıklar işlemlere ilişkin bilgi verirken “Batman Farabi Hastanesi, Yaşam Hastanesi ve Alman Hastanesinde çalıştım. Yaklaşık 4 yıldır burada hizmet veriyoruz. Bizim bu kliniği açma sebebimiz biraz zorunluluktan oldu. Batmanda böyle bir kliniğe ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Amacımız halkımızın buradan farklı illere tedavi olmak amacıyla gitmek zorunda kalmadan şehrimizde bu hizmeti verebilmek. Daha öncesinden perinatoloji (yüksek riskli gebelikler uzmanı) uzmanı olmadığı için vatandaşlarımız Malatya ve Diyarbakır gibi illere giden hastalar hocamız sayesinde burada tedavi olabiliyorlar” dedi.

“ÇOCUK TEDAVİSİNDE FARKLI YÖNTEMLER KULLANILIR”

Çocuk sahibi olamayan çiftlere tavsiyelerde bulunan Kayacan “Çocuk sahibi olamayan ailelerin bu meşakkatli süreçte sabırlı olmalarını, hiçbir zaman umutlarını kaybetmemelerini ve doktorlarına güvenmelerini tavsiye ediyorum. Aşılama yöntemi çocuk tedavisi yöntemlerinden biridir. Özellikle erkek kaynaklı sorunlarda sperm yıkama işlemi yapılıp, ondan sonra yıkanmış olan ve gebe bırakma ihtimali en yüksek olan spermleri seçip anne rahmine yerleştiriyoruz ve buna aşılama diyoruz. Bu işlem Batmanda yapılıyor. Özel hastanelerde de yapılıyor. Mikro çip yöntemi yalnız bildiğim bizim burası dışında yapan bir yer var mı bilmiyorum. Mikro çip yöntemi, sperm hazırlanırken yıkama işlemi yapılırken 3 yöntem kullanılıyor. Swim-up (yüzdürme) yöntemi, Gradient (çöktürme) yöntemi ve mikro çip yöntemidir. Mikro çip yöntemi Sağlıklı spermlerin seçiminde diğer yöntemlere göre daha başarılı bir yöntemdir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete