ROPÖRTAJ

BU KURUMA YOLU DÜŞMEYEN YOK

Halka en çok dokunan kurum HEM

BU KURUMA YOLU DÜŞMEYEN YOK
27-09-2018 20:59
Google News

 

Halk Eğitim Merkezi (HEM)

Adı gibi halkın yeri.

Kentin en yoğun kurumlarından biri.

İşçi, işsiz, iş arayan…

Çocuk, genç, yaşlı, orta yaş grubu…

Kadın, erkek…

Kentte hemen hemen herkesin yolu,

Öyle ya da böyle

Mutlaka HEM’den geçiyor.

Üstelik bu kurumda verilen bütün hizmetler

Ücretsiz…

HEM’in başında ise

Tecrübeli

İşinin ehli bir isim var.

Osman Atmalar.

Her şeyi didik didik inceliyor,

Takip ediyor.

Her dönem olduğu gibi

Bu dönem de

HEM’in bütün kurslarını tek tek gezeceğiz,

Her hafta bir kursun tanıtımını yapacağız.

HEM Müdürü Osman Atmalar ile yaptığımız görüşmeyle,

Bu çalışmanın startını veriyoruz.

Geçmiş dönemin muhasebesini yaptık,

Bu dönem yapılacak çalışmaların brifingini aldık.

HEM’i, Sonsöz’de izlemede kalın…

4 BİN KURS İLE 53 BİN KURSİYERE ULAŞILDI

HEM Müdürü Osman Atmalar, 2017 yılı kursları ile ilgili genel bir değerlendirme yapıyor ilkin. 2017 yılında 53 bin kursiyerle eğitim-öğretim dönemini kapattıklarını belirtiyor. Okuma yazma, genel kurslar, meslek kursları ve kültürel- sportif kurslarda 4 Bin 500 kurs açılmış, 53 bin kursiyer faydalanmış. Bu kurslarda 1500 eğiticiyi de istihdam etmiş kurum.

HALK EĞİTİM MERKEZİNİN, GİRMEDİĞİ EV YOK

Rakamlardan da anlaşılacağı üzere HEM’in gitmediği mahalle, gitmediği sokak, girmediği ev yok. “Milli Eğitim’den sonra halka en çok dokunan kurum biziz” diyor HEM Müdürü Atmalar ve ekliyor “Birebir halkın içindeyiz. Resmi görevi olan, olmayan, 7’den 70’e herkese kurs modülümüz var. Potansiyele baktığımızda 80 yaşında da kursiyerimiz var, 6 yaşında da kursiyerimiz var. Vatandaşa hizmet odaklı bir anlayışla çalışıyoruz”

HALKA EN ÇOK DOKUNAN KURUM

HEM, kentteki tüm kurumlarla da koordineli çalışıyor. Kurslar, sadece HEM’in binasında düzenlenmiyor. Gençlik ve Spor Müdürlükleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, ÇATOM’lar, ADEM’ler, Gençlik Kültür Evi, Kültür Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, Engelsiz Yaşam Merkezleri gibi kentte bulunan bütün kurum, kuruluş ve STK’larla işbirliği yapabiliyor HEM. Entegre olmadığı hiçbir kurum, kuruluş ya da STK yok.

YOKSUL AİLE ÇOCUKLARI İÇİN BÜYÜN FIRSAT

HEM, Destekleme ve Yetiştirme Kursları düzenliyor. Tüm gençler, özellikle üniversite giriş sınavına hazırlanmak isteyen ama dershanelere para ayıramayan ailelerin çocukları, bu kurslara kayıt yapabiliyor. Çünkü bu kurs da ücretsiz. Geçen sene 1298 öğrenciye bu alanda kurs verdiklerini belirten HEM Müdürü Osman Atmalar “Sayın valimizin katkıları ile her öğrencimize kaynak kitaplar dağıtıldı, kişi başı 18 kitap… Valimize ve Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum. O çocuklardan yarısından fazlası üniversiteye yerleşti. Ek yerleştirmeler açıklanınca bu rakamı kamuoyu ile paylaşacağız. Bir önceki sene de bu kurslarla 600 öğrencimizi mühendislik, hukuk, tıp, diş hekimliği, eczacılık gibi üniversitelere yerleştirdik. Denemeler yapıyoruz. Sınırsız set imkânı sunuyoruz” dedi. Yeni dönem için kayıtlar da başlamış. Şimdiye kadar 1000 başvuru alınmış. Mevsimlik işçi olarak il dışında bulunan gençler için kursun başlama tarihi ise esnek tutuluyor.

KPSS VE EKPSS KURSLARI DA ÜCRETSİZ

HEM, KPSS’ye hazırlanmak isteyenler için ücretiz KPSS, engelli bireyler için ise EKPSS kursları da düzenliyor. Geçen sene 15 bin KPSS öğrencisine eğitim vermiş HEM. Bu kursiyerlerin çoğu, kamuda işe yerleşmiş.

ETÜT SALONLARI, HALKA AÇIK

HEM binasında 2 etüt salonu var. 2 si de kütüphane olarak hizmette. Sınavlara hazırlanan ama evde çalışma ortamı bulamayan herkes, gece saat 22.00’ye kadar etüt merkezinden ücretsiz faydalanabiliyor.

İŞARET DİLİ, EN RAĞBET GÖREN KURS

Batman’ın çok istediği kurslardan biri de işaret dili kursuymuş. Kurumlar dahi HEM’den, işaret dili kursu istemeye başlamış. Her kurum, kendi personellerine işaret dilini öğretmek istiyor demek ki. HEM Müdürü Osman Atmalar “Artık işaret dili, her kurumda zorunlu hale gelecek gibi duruyor. Batman için tedbirlerimizi aldık. Eğitici sayımız azdı. Önceki seneden başladık. 15 eğitici yetiştirdik. Şu anda istediğimiz kadar kurs açabiliyoruz” diyor.

HEM, İSTİHDAMA DA EL ATTI

Atmalar, istihdama dönük kurslara da dikkat çekiyor ve diyor ki “İstihdama dönük çalışmalarımız var. Tekstil atölyelerine, dokuma, giyim kadın ve erkek giyim üzerine Batman’da sektör, hızla gelişiyor. Bu sektörü ara eleman yetiştiriyoruz. İş Kur’la ortaklaşıyoruz”

BÜTÜN KURSLARDA HEM’İN PAYI VAR

Artık şunu iyi biliyoruz, kentte ‘kurs’ adı altında açılan bütün sınıflarda HEM’in parmağı var. Yani, hangi kurum açmış olursa olsun, nerede açılmış olursa olsun, bütün kurslar, HEM’in nezaretinde. Çünkü kursların tamamında, bütün uta öğreticiler, HEM tarafından görevlendiriliyor.

13 BİN VATANDAŞA OKUMA-YAZMA ÖĞRETİLMİŞ

Mesela okuryazar seferberliği kapsamında, kentte açılan bütün kursları da HEM düzenlemiş. Vali Beyin de tam destek verdiği kampanya ile Şubat ayından bu yana 13 bin vatandaşa okuma-yazma öğretilmiş.

AÇIK ÖĞRETİM OFİSİ OLAN TEK İL BATMAN

Halk Eğitim Merkezi (HEM)’in, açık öğretim’de de 30 Bin öğrencisi var. 16 Bin’i Lise14 Bin’i ortaokul öğrencisi… Bu öğrencilere daha rahat hizmet verebilmek için Ziya Gökalp Mahallesi 1717 Sokak sokakta bir ofis dahi açılmış. Atıl durumdaki binayı, hizmet ofisine dönüştürmüş HEM. Türkiye’de, açık öğretim öğrencileri için hizmet ofisi açılan tek yer Batman.

HEM’İN ANASINIFI DA HİZMETTE

HEM binasının zemin katında, anasınıfı da hizmette. Bu sene 100 kayıt almış kurum. Geçen seneye daha profesyonel bir ekiple çalıştıklarını belirtiyor HEM Müdürü Osman Atmalar. Tüm malzemelerin yenilendiğini ve 5 yaş üstü çocuklara eğitim verdiklerini hatırlatıyor.

 

HEM, YENİ DÖNEMDE DAHA ETKİN…

HEM’, yaz-kış, tatil demeden çalışan bir kurum. O yüzden çalışma dönemi, tatil dönemi diye bi’şi yok aslında. Ama şimdi kurslar için başlangıç zamanı. O yüzden harıl harıl çalışıyor kurum. HEM Müdürü Osman Atmalar, yeni dönemde istihdam ağırlıklı projelere daha fazla yoğunlaşacaklarını belirtiyor ve ekliyor “Biz inşallah bu sene yetiştirme ve denetleme olmak üzere, diğer meslek kurslarımızla daha fazla hizmet vermeye çalışacağız. Batman’ın istihdamı konusunda daha fazla çalışacağız. Özellikle nitelikli ara elemanı çok önemsiyorum. Nitelikli ara elemanın karşılanması için muhtemelen İş Kur ile birlikte çok daha fazla projelerle yer almaya çalışacağız. Çünkü onları yetiştirmemiz gerekiyor. Onları yetiştirip, tekstil atölyelerine sunmamız gerekiyor. Ancak bu şekilde Batman kalkınır diye düşünüyoruz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28 Mart 2024 e-gazete