GÜNDEM

BU LAVABO BİLDİKLERİNİZDEN ÇOK FARKLI

Kentte 51 yıl önce açılan ve geçen yıl ki üretimle ülke ekonomisine 5,5 milyon lira katkı sağlayan Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Gamze Tufan ve Büşra Üzümcü isimli öğrenciler, el sabunlama alışkanlığının yaygınlaşması ve su tasarrufu için Sabun Yoksa Su da Yok projesini geliştirdi.

BU LAVABO BİLDİKLERİNİZDEN ÇOK FARKLI
17-06-2019 22:54
Google News

 

EL SABUNLANINCA SU AÇILIYOR

Tufan ve Üzümcü, okullarda çocukların sabun kullanmadan ellerini yıkadığını ve suyu açık bıraktığını gözlemledi. Çocuk doktorlarıyla görüşen iki arkadaş, ortalama el sabunlama ve durulama süresini belirledi. Elektronik Öğretmenleri Bedirhan Doğan ile fikirlerini paylaşan öğrenciler, Sabun Yoksa Su da Yok projesini hazırladı. Tasarlanan sistem, lavaboya monte edildi.  Sistemle, lavaboya gelen kişi, yerleştirilen sensör sayesinde hazneden otomatik olarak sabunu alıyor, bu sırada müzik devreye giriyor. El 20 saniye sabunlanınca otomatik olarak su akıyor. 40 saniye boyunca el durulandıktan sonra su ve müzik, otomatik olarak kesiliyor.

PROJENİN MALİYETİ 100 LİRA

Öğretmen Doğan “Temiz su kullanımında, insanların suyu fazlaca israf etmelerini engellemeye yönelik, mesleğim doğrultusunda elektrik elektronik sistemler kullanmayı planladık. Bu doğrultuda herhangi bir yere temas etmeden su veren bir sistem tasarladık. Sistemi bir taraftan su israfını bir taraftan da insanlara hastalık bulaşmasını önleyecek şekilde tasarladık. Öğrencilerine her türlü teknik desteği verdik. Proje maliyeti 100 liradır” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete