ROPÖRTAJ

BU MAHALLENİN EN BÜYÜK TALEBİ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Mahalleleri tanıtmaya, Onların sorunlarını ve taleplerini dinlemeye devam ediyoruz. Amacımız, sorunlarının daha hızlı çözüme kavuşmasını sağlamak. Bu yüzden mahalle muhtarlarımızı youtube kanalımızda canlı yayın programlarımıza davet ediyoruz.

02-07-2021 14:04
BATMAN
Google News

Mahalleleri tanıtmaya,

Onların sorunlarını ve taleplerini dinlemeye devam ediyoruz.

Amacımız, sorunlarının daha hızlı çözüme kavuşmasını sağlamak.

Bu yüzden mahalle muhtarlarımızı youtube kanalımızda canlı yayın programlarımıza davet ediyoruz.

O yayında konuşulan her şeyi yazıya döküyoruz.

Söz uçar, yazı kalır.

Yazdıklarımız, ilgili yerlere gitsin istiyoruz.

Bu hafta Cumhuriyet Mahallesi var, sayfamızda.

Muhtar Zeki Yasak’ın 3. görev dönemi.

Mahallesini kentsel dönüşüme koymak istiyor.

Bu yüzden müteahhitlerle görüşüyor.

Kentsel dönüşüm olursa, evler yeniden imar edilecek, otopark ve yeşil alanlar oluşacak, haklı.

Diğer talebi de, eski sanayi sitesinde bulunan oto tamirciler, marangozcular ve gıda toptancıların, daha modern bir siteye taşınması.

Çünkü bu alanı yeşil alan ve sosyal alana dönüştürmeyi hayal ediyor.

Mahallede arsa yok.

Bu yüzden taziye evi de yapılamıyor, okul da.

Anlayacağınız, sorun çok, talep çok.

Buyurun Cumhuriyet Mahallesi Sakinleri ne istiyor, görelim.

Mahallerimizi tanıttığımız canlı yayın programlarımızda bu hafta Cumhuriyet Mahallesi var.

-8 bin nüfuslu ve 3500 seçmeni olan bir mahallemiz.

- Tüpraş Batman Rafinerisi ile aynı dönemde kurulan mahallemiz eski sanayi olarak da bilinmektedir.

- Mahallemizin Atatürk Bulvarı, Milli Egemenlik Caddesi, Aydınlar Caddesi,  Ahmet Arif Bulvarı ile bağlantısı bulunuyor.

-Mahallede 1000 hane ve 200’e yakın işyeri bulunuyor. 

-Cumhuriyet İlkokulu ve Cumhuriyet Ortaokulu, bu mahallededir.

-Mahallemizde 2 adet park,1 adet banka şubesi ve 1 adet kuran kursu bulunmaktadır.

- Şirinevler, Bahçelievler, Şafak ve Ziya Gökalp Mahalleleri ile komşudur.

-Mahallelinin en büyük talepleri kentsel dönüşüm ve yeşil alan eksikliğinin giderilmesidir.

-54 yaşındaki Zeki Yasak’ın, mahalle muhtarlığındaki 3.  dönemi.

- Muhtarım sizi tanıyabilir miyiz?

“01.01.1967 doğumluyum, Batman-Gercüş doğumluyum. Evliyim 3 çocuk sahibiyim Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunmaktayım. Cumhuriyet Mahallesi'nin en eski mahalle sakinlerindenim”

-Pandemi mahallenizde nasıl geçti?

“Pandemiden bizim mahallemiz de etkilendi Maske ve mesafeye dikkat etmeye çalışıyoruz. Mahallelim ve ben, kurallara uygun şekilde davranıyoruz”

-Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?

“2009'da Bursa'da restorancılık yaptım. Daha sonra Batman'a geldim. Cumhuriyet Mahallesinde ikametime devam ettim. Burada kahvehane açtım. Ailem ve çevremin ısrarıyla muhtar oldum. 3 dönemdir muhtarım”

-Üç dönemde mahallenize neler kattınız?

“Üç dönemde üç park yaptık, sokaklara parke taşları yaptık, doğalgaz getirdik, elektrik hatlarının yeraltına alınmasını ve görsel kirliliğin azalmasını sağladık. Mahallemiz ile ilgili taleplerin çoğunu yerine getirdik. Bizlere destekte bulunan herkese teşekkür ediyorum. Toptancılar Caddesi’nin bir kısmı hariç, mahallenin tamamına yakının da doğalgaz çalışması bitmiş durumda”

-Mahallenizin eksiklikleri nelerdir?

“Devlet arazisi olmadığı için sağlık ocağı ve taziye evi yapamıyoruz. Bu eksiğimiz var. Taziye evini de okulu da Cumhuriyet Mahallesi ve Şirinevler Mahallesi ortak kullanıyor. İki mahalle arasındaki ilişkiler iyi ve sıkı. Toptancılar sitesini kaldırıp yeşil alana çevirmek istedik, en büyük isteğimiz buydu. Şirinevler ve Cumhuriyet Mahallelerini kentsel dönüşüme koymak da en büyük taleplerimizden biri. Böylece park alanları oluşacak, yeşil alanlar, otoparklar oluşacak, konutlar bir düzen içinde olacaktı ne yazık ki kısmet olmadı. Mahallemiz, kentin merkezi yerindedir, her yere yakındır. Taziye evimiz yeterli değil, onu da Şirinevler ile ortak kullanıyoruz. Arazi olursa bir taziye evi yapmak isteriz. Eğer arazi olsaydı bir lise yapardık, bunu çok istiyoruz.  Kentsel dönüşüm olsa bunların da planlaması yapılır. Öğrenciler lise olmadığı için uzak liselere gidiyor”

-Mahalle sakinlerini ve esnaflarını dinledik. Kentsel dönüşüm talebi çok fazla. Toptancılar Sitesi ‘de sizin mahalleye denk geliyor. Burada yaşanan patlamayla bir tahribat oluşmuştu. Bu kentsel dönüşüm ile ilgili talebinizi açar mısınız?

“Dönemin Site Başkanı, Tüpraş Müdürü ve Valisi Ahmet Turhan ile bir toplantı yapıp istişare ettik.  Biz dedik ki bu siteyi buradan kaldırıp bir yeşil alan yaparsak hem Batman için hem de iki mahalle için nefes alınacak bir alan olur dedik. Belediyeden de ilk talebimiz bu oldu. Buraların kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Şehrin nefes alması için bu şart. Batman’ın en merkezi iki mahallesi için bu şart. Cumhuriyet ve Şirinevler Mahalleleri, Eski Sanayi olarak bilinir. Mahallemizin dış görünüşü içler acısı bir durumda. Mahallemizde marangoz, hurdacı, tamirci kaportacı gibi iş yerleri var. Bu dükkânlara şehir dışında site yapılsa, oraya taşınsalar, onlar rahat çalışır. Mahallede boşalan yerlere de sosyal alanlar açılır, hem estetik görüntü olur hem mahalleler nefes alır. Mahallemizdeki tamirciler, kaportacılar marangozlar da kendilerine daha oturaklı siteler yapılıp oraya taşınsa, onlar da daha rahat çalışabilir”

-Madde Bağımlılığı ile ilgili bir şikâyet geldi mahalle sakinlerinden. Bu konuda neler yaptınız?

“Bana gelen ihbarları emniyete bildiriyorum. Mahallelerimizde uyuşturucuya karşı kampanyalar yaptık. Elimizden geleni yaptık. Şirinevler Mahalle Muhtarı da çok uğraştı bu konuda. Kısmen satıcıların azalmasını sağladık. Duyarlılık oluşturduk. Tabi ki yetmez. Bağımlı bireylerin tedavisinin yapılmasını çok isteriz. Sayın İl Emniyet Müdürümüze de teşekkür ediyoruz. Üç dönemdir muhtarım emniyetle aramız çok iyi. Şikâyetlerimizi dikkate alıyorlar. Herhangi bir durumda anında gelip müdahale ediyorlar”

-Mahallenizde kentsel dönüşümle ilgili çalışma yapma girişiminiz var mı?

“Devletin kentsel dönüşüm projesi ağır işleyecek gibi. Bu yüzden kendi mahallemizi kentsel dönüşüme alalım diye düşündük. Müteahhitleri çağırıyoruz. istişareler yapıyoruz. Mahalle sakinleriyle görüşmeler yapacağız. Ortak karardan sonra kentsel dönüşüm başlatmayı çok istiyoruz”

-Belediye ile aranız nasıl?

“Belediyeyle şimdiye kadar hiç bir sıkıntı yaşamadık, çok ilgililer. Tüm birim amirlerine teşekkür ediyorum. Muhtarlar ile ilgili bir müdürlük kurulmuş durumda. Muhtarlık İşleri Müdürümüz Ömer Zengin, tüm sıkıntılarımız ile ilgileniyor”

-Size en fazla gelen talep hangi yönde?

“Bana en çok gelen talep yardım talebidir. Batman'da da fakir, yetim ve kimsesize yardım ederse en büyük iyiliklerden biridir. Bir tabak yemek verseniz de hayırlı, paket yardımı da yapsanız çok hayırlı. Yardım yapacak durumda olan herkese sesleniyorum, bizimle irtibata geçebilirler. Bu arada iş bekleyen gençlerimiz var. Onlara iş sağlamak, hayırların en büyüğüdür. Onları kötü çevreden uzak tutmak için bu önemlidir”

-Ulaşılabilir bir muhtar mısınız?

“Mahalle sakinlerimiz 7/24 bana ulaşabilir, arayabilir, ofisime ya da evime gelebilir. Görevim onlara hizmet etmektir. Saat, mesai, tatil dinlemeden herkese her an kapım açıktır”

-Diğer muhtarlar ile aranız nasıl?

“Batman'da 49 a yakın muhtarımız var. Hiçbir meslektaşıma kırgın değilim. Gayet iyi anlaşıyoruz. sıkı bir irtibat halindeyiz. Ortak tepkiler ve ortak kararlar alabiliyoruz. Tek olabiliyoruz. Bu çok önemlidir”

-En büyük hayaliniz nedir?

“En büyük hayalimden biri, mahallemde kentsel dönüşümdür. Benim dönemimde yapılırsa çok mutlu olurum ve gurur duyarım. Kentsel dönüşümü çok istiyorum başarabilirsem çok mutlu olurum”

***

Ahmet Pekinci “Covid’den dolayı yaklaşık bir buçuk senedir sıkıntılar yaşamaktayız. Bizim beklentimiz esnafa destek olmasıdır. Mahalle kentsel dönüşüme girerse iyi olur. Bu sayede yeşil alan sayısı da artar”

***

Mehmet Geylani “Mahallemiz eski bir mahalledir. Kentsel dönüşüm olsa iyi olur”

***

Ümit Çetinkaya “Kentsel dönüşüm olmasını istiyoruz. Yeşil alanların artmasını istiyoruz”          

***

Cihan Yılmaz “20 senedir bu mahallenin esnafıyım. Burada güzel günlerimiz geçmiştir. Mahallemizin eksikleri var. Özellikle Toptancılar Caddesi ve Aydınlar Caddesi’nin kesiştiği noktaya sinyalizasyon istiyoruz. Her gün kaza olan bir yer. Bu mahallede madde bağımlılığı artmıştır. Bu durumdan mahalleli olarak şikayetçiyiz”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete