ROPÖRTAJ

BU OKUL KADERİNİZİ DEĞİŞTİRECEK

Batman Fatma Aliye Fen Lisesi...

BU OKUL KADERİNİZİ DEĞİŞTİRECEK
21-07-2020 18:28
Google News

Batman’a 
İkinci bir fen lisesinin 
Talep edildiğini duyunca sevinmiştim. 
En az 
2–3 sene zaman biçmiştim ki 
Apar topar hazırlıklara başlamış 
Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü. 
Ve nihayet, 
Bu dönem 
İlk öğrencilerini alacak Fatma Aliye Fen Lisesi. 
Batıraman Yolu 
Teiaş Hizmet Binası yakınında bulunan 
Zeynelbey İmam Hatip Lisesi,
Başka yere taşınmış. 
Bu okulun dev alanı, 
Batman’ın ikinci Fen Lisesi’ne tahsis edilmiş. 
Daha önce de gezmiştim burayı. 
Tam donanımlı bir eğitim kompleksine 
Çok uygun bir alan. 
Şimdi, Fatma Aliye Fen Lisesi olarak öğrenci alacak bu okul.
LGS sonuçları sonrası tercih listesine girdi bile.
204 kontenjanı var.
Elini hızlı tutan kazanacak.
İKİNCİ FEN LİSESİ NEDEN ÖNEMLİ?
Bilirsiniz Fen Liseleri, bulundukları kentte eğitimin kalitesini ölçmek için bir ölçüt. 
“Bu şehirde fen lisesi bile yok” deyip, eleştirirler mesela. 
Ya da tam tersi. 
“Bakma küçük bir şehir gibi durduğuna, bu şehirde tam iki fen lisesi var” diye övgü konusu yaparlar bu durumu.
Bu yüzden Batman’da ikinci bir fen lisesinin açılıyor olması önemli. 
Bu kent daha çok doktor, mimar, mühendis mezun verecek, bu anlama geliyor ikinci fen lisesi.

FATMA ALİYE, İLK KADIN ROMANCI

Okula Fatma Aliye Fen Lisesi adı verilmiş. Fatma Aliye, Türk Edebiyatındaki ilk kadın romancılardan biri olarak tanınıyor. Okula, bir kadın edebiyatçının isminin verilmesi, ayrıca gururlandırıyor beni.

OKULDA YENİLİKLER YAPILIYOR

Okulun açılacak olması heyecan verici. 
Peki, okul binasında durum ne, merak ediyorum. 
Alıp muhabirimi, TEİAŞ yoluna doğru bir manevra yapıyorum. 
Zeynel Bey İmam Hatip Lisesi’nden dönüştürülen okul binasında hummalı çalışma var şimdi.
Okul Müdürü Mehmet Emin Aydın’ı tadilat çalışmalarının içerisinde buluyorum. Daha önce Fuat Sezgin Anadolu Lisesinde Müdürlük, Malabadi Meslek Lisesinde Müdür Yardımcılığı yapmış tecrübeli bir eğitimci Mehmet Emin Aydın.

OKULUN EN İDDİALI YÖNÜ, ÖĞRETMEN KADROSU

4 katlı okul binasında 24 derslik var. Bu okula yeni atamalarla 15 öğretmen görevlendirilmiş. Okul Müdürü Mehmet Emin Aydın’ın, altını çizili olarak belirtmek istediği konu da tam olarak bu. Çünkü okula atanan öğretmenlerin her biri, adeta uzman düzeyinde. Anladığım kadarıyla, yeni bir okul olduğu için büyük başarılarla anılmak istiyor. Bu yüzden öğretmen kadrosunu güçlü isimlerden oluşturmuş.

ERKEK-KIZ ÖĞRENCİ YURTLARI VAR

Demin de söylediğim gibi okul, dev bir alana sahip, karma bir okul. Erkek yurdu, okul binasının hemen yanında. Kız öğrenci yurdu da okulun karşı tarafında. Burada 4 kişilik odalarda konaklayabiliyor öğrenciler. Eve gidiş geliş yapmak isteyen öğrenciler için hem servis var hem şehir içi minibüsleri.

OKULA ON NUMARA BİR TENİS KORTU YAPILIYOR

Okula ayrı bir önem veriyor Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü. Çünkü yıllar sonra Batman’a ikinci bir fen lisesini kazandırmış olmak zaten gurur verici. Bu yüzden okulda her detay, ince düşünülmüş. Ve bu okula Batman’ın belki de en güzel tensi kortunun yapılması için hazırlıklara başlanmış. Yapımı tamamlanınca bizzat bu alanda raket sallamak için izin alıyorum Okul Müdüründen.

Z KÜTÜPHANELERİ SEVERİM

Eğitim alanında hayata geçirilen önemli projelerden biri de Z kütüphaneler. Yani zenginleştirilmiş kütüphane. Kitaplar bilgisayar ortamında kayıtlı. İstediğiniz kitabı, imzanızla alıp eve götürebiliyorsunuz. Okuduktan sonra tekrar raflara…

OKULDA YEMEK PİŞECEK MİS GİBİ 

Fatma Aliye Fen Lisesi’nin yemekhanesi de hemen hemen hazır gibi. Usta bir aşçı ayarlanmış. Öğretmen ve öğrenciler için yemek pişecek burada. Öğrenci, yemek için okul dışına çıkmaya gerek duymayacak tabi.

BENİ EN ÇOK HEYECANLANDIRAN, LABORATUARLAR 

Okulda fizik, kimya ve fen laboratuarları oluşturuluyor şimdi. Malzemeler hazır gibi. Bir de bilgisayar laboratuarı olacak yakında. Resim atölyesi ve etüt sınıflarını da şimdiden merak ettim. Bunlar da detay detay düşünülerek şimdiden hazırlamaya başlanmış. Öğrenciler araştırma, ödev işlemlerinde buraları kullanabilecek.

ASIL SORU, NEDEN FEN LİSESİ?

Fen Liselerini, akademik olarak üst seviyede olan öğrenciler tercih ediyor daha çok. Mühendis, doktor olmak isteyenler için tam donanımlı, üst seviyede eğitim veren okullar olarak biliniyor Fen Liseleri. 
Peki, Anadolu Liseleri ile Fen Liseleri arasındaki fark tam olarak ne? 
Okul Müdürümüz Mehmet Emin Aydın’ın anlattığına göre;
-Anadolu Lisesinde normal fizik, kimya, biyoloji, matematik okutulurken, Fen Liseleri’nden fizik kimya, biyoloji ve matematik dersleri, Fen temelli anlatılıyor. Fen Liseleri, sayısal ağırlıklı okullar. 
-Fen liseleri, fen ve matematik alanlarındaki yetenekleri yüksek olan öğrencileri, matematik ve fen bilimleri alanında yüksek öğrenime hazırlar. 
-Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim insanlarının yetiştirilmesine kaynaklık eder. 
-Öğrencileri araştırmaya yöneltmeyi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile yeni buluşlara ilgi duyanların çalışacakları ortamı ve koşulları hazırlar.
-Yeni teknolojileri kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler yetiştirir.
-Öğrencilerin bilimsel araştırma yapmalarına, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izlemelerine yardımcı olacak şekilde yabancı dilde iyi yetişmelerini sağlar.
-Anadolu Liselerinde İngilizce eğitimi son sınıfta verilirken, Fen Liselerinde 4 yıl boyunca İngilizce ve (seçmeli ders olarak Almanca) eğitimi verilir.

İKİ FEN LİSESİ YAN YANA

Fatma Aliye Fen Lisesi, Batman’ın ilk fen lisesine yakın yerde. Bunu avantaj olarak değerlendiriyorum. Çünkü iki fen lisesi arasında ortak çalışma ve projeler yürütülebilecek. Ayrıca iki fen lisesi arasında oluşacak rekabet de başarıyı mutlaka tetikleyecektir. Üstelik bu bölge, adeta fen lisesi öğrencilerinin kompleksine dönüşecek.

204 KONTENJAN SİZİ BEKLİYOR

LGS puanlarına göre tercihler başladı. 29 Temmuz’da son bulacak. Fatma Aliye Fen Lisesi, bu yıl ilk öğrencilerini alacak. Benden söylemesi, 204 öğrenciyle eğitim-öğretime baylaşacak okulu, tercihlerinizin ilk sırasına işaretleyiverin…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete