YAŞAM

BU OKULDAN ÇÖP ÇIKMIYOR

Batman Petrol Anadolu Lisesi’nde, Eğitimde İyi Örnekler Projesi kapsamında Onlar Artık Atık Değil Projesi uygulandı. Kurulan Geri Dönüşüm Atölyesi’nde atık malzemelerden çeşitli malzemeler yapılmaya başlandı.

BU OKULDAN ÇÖP ÇIKMIYOR
10-05-2021 13:42
BATMAN
Google News

ATIKLAR, MALZEMELERE DÖNÜŞTÜ

Proje kapsamında, 10 öğrenci ile bir ekip oluşturarak, okulda Geri Dönüşüm Atölyesi kurduklarını belirten Eğitimci Dilara Lale Turanlı “Çöpe attığımız malzemeleri geri dönüştürerek günlük hayatta kullanabileceğimiz malzemeler üreteceğimizi fark ettik. Hem kaynaklarımızın israfını önlemek hem el becerilerimizi geliştirmek hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmak istedik. Ürünlerden elde ettiğimiz gelirle, bir öğrencimize tablet aldık. her gün okulumuzda çöp kutularına atılan yüzlerce pet şişe ve benzeri ürünleri fark edince, oul müdürümüzden uygun bir çalışma alanı istedik. Okulda kullanılmayan sıraları kullandık.  Atölyemizi temizleyip, sıralarımızı boyadık. Evimde artık kullanmadığım vitrinimin parçalarını da dolap ihtiyacı için atölyemize yerleştirip geri dönüşüm ürünlerimizi üretmeye başladık. Tetra pak ambalajlı litrelik paketlerden karton çantalar, kola şişelerinden saksı ve süs malzemeleri, şişe kapaklarından zemin paspasları, eski tişörtlerden bez çantalar, kartonları jüt kumaşlarla kaplayarak dekoratif ürünler haline getirdik. Öğrencilerimizin hayal güçlerinin geliştiğine şahit olduk. Proje aynı zamanda bir eTwinning projesine de dönüştürüldü. 27-28-29 Şubat 2020 Batman eTwinning Çalıştayında atölyemizin standı kurularak tanıtımı yapıldı.

150 adet kola şişesi, 200 adet litrelik tetrapak paket, 30 adet yumuşatıcı ve deterjan kutusu, 1000’in üzerinde şişe kapağı, 5 metreküp karton değerlendirildi” dedi. Proje videosuna şu linkten ulaşabilirsiniz: https://youtube.com/shorts/gT6KCL6lLr8

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18 Nisan 2024 e-gazete