GÜNDEM

BU ÖNERİ, GÜNDEM YARATTI;

Dünyanın ilk tandır festivali, Batman’da yapılmalı

BU ÖNERİ, GÜNDEM YARATTI;
15-01-2019 11:27
Google News

Tandır kültürünün yoğun olarak yaşatıldığı Batman’da, dünyanın ilk tandır festivalinin yapılması önerisi, Gastronom-Yazar Süleyman Dilsiz’den geldi.

TANDIRLAR, HER SOKAK BAŞINDA

Her sokak başında bir ekmek tandırının yer aldığı Batman’da, kadınların el emekleri ile pişirdiği tandır ekmekleri de sofraların baş tacı. Bölgede üretilen buğdayların öğütülmesiyle elde edilen un, evlerin kilerinde geniş yer kaplıyor. Katkı maddesiz undan edilen hamur, ateş odunu ile yanan tandırlarda pişirilerek tandır ekmeğine dönüştürülüyor. Tandır ekmeği, sağlıklı ve doyurucu olduğu için geniş aile yapısının yaygın olduğu Batman Mutfağında önemli bir yer tutuyor. Batman’ı gezme fırsatı bulan Lezzet Dergisi Gastronom-Yazar Süleyman Dilsiz, Batman’da tandır festivali yapılması önerisini, dergideki köşesine taşıdı.

TANDIR FESTİVALİ YAPILMALI, MÜZE RESTORAN KURULMALI

Dilsiz, derginin 10. sayısında yayımladığı 5 sayfalık yazıda özetle “Batman’ın mahallelerinde ortak kullanılan tandırlar, sosyalleşme aracı olduğu kadar aile ekonomisi için de çok değerli. Ekmekler henüz standart çarşı ekmeğine dönüşmemiş. Tandırlarda çeşitli et ve sakatatlar da pişiriliyor. Tandırın coğrafi işaret olarak alınmasına vesile olduğum Batman’da ‘dünyanın ilk tandır festivalinin’ yapılması, turizm açısından önemli bir değer olacaktır. Ayrıca ev ve mahalle tipi üretimle tandır ekmeklerinin, kamunun ekmek ihtiyacını karşılaması için üretici birliği kurulmalıdır. Bu önerim, kadın işsizliğini azaltacaktır. Doğu’da kavşak kent olan Batman’da eskiden uygulanan tarifler, ‘müze restoran’ konseptiyle, gastro turistlere, tatlar ve sunumları eski uygarlıklardaki gibi tıpa tıp deneyimletilirse, Batman global gastro marka olacaktır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete