GÜNDEM

BU TANDIR EKMEĞİ, ÇOK FARKLI…

Batman, doğalgazla ısıtılan tandırda, Afgan Uyruklu bir usta tarafından pişirilen tandır ekmeklerini konuşuyor.

BU TANDIR EKMEĞİ, ÇOK FARKLI…
15-11-2018 16:15
Google News

Tandır ekmeği geleneğinin yaygın olduğu Batman’da, bu işi sektöre dönüştüren ve yenilikler getiren Gündi Tandır Ekmeği, 3 ay gibi kısa bir sürede esnaf ve vatandaşların gözdesi oldu.

İSTANBUL’DA BAŞLADI, BATMAN’A TAŞIDI

2 çocuk babası 30 yaşındaki Mahmut Acet, büyük şehirlerde tandır ekmeği geleneğini yaygınlaştırmak için İstanbul’da kendi işyerini açarak, tandır ekmeği üretimine başladı. Batman’da, sokak aralarında bulunan tandırlardan daha dik ve iri olanını Batman’da yaptırarak İstanbul’a götüren Acet, doğalgaz ile ısıtılan tandırda, ustaların yardımı ile tandır ekmeği pişirmeye başladı. İstanbulluların tandır ekmeği özlemini gideren Acet, gördüğü ilgi sonucu İstanbul’daki şubelerini arttırdı. İstanbul’un Bahçelievler, Bağcılar ve Güngören semtlerinde kurulan 3 tesiste şimdi günde toplam 3 bine yakın ekmek pişirilip, satılıyor.

TANDIR, ÖZEL YAPIM

İstanbul’da üretime devam eden Acet, tandır ekmeği üretim tesislerinden birini de 3 ay önce Batman’da açtı. Acet, Şafak Mahallesi’nde Barış Bulvarı Ayan Apartmanı altında kiraladığı dükkâna tandır yerleştirdi, içine doğalgaz hattı çekerken, baca yardımı ile dumanın dışarı çıkmasını sağladı. Estetik görüntü için etrafına fayans döşenen ve doğalgaz ile ısıtılan tandırda aynı anda 40 ekmek pişirilebiliyor. İstanbul’daki tesislerde kullanılan tandırlar da Batman’da yapılıp, götürülmüş.

HEDEFİ, DUMAN ATEŞİNDE TANDIR EKMEĞİ ÜRETEN TESİS AÇMAK

Etli ve otlu tandır ekmekleri ile çörekler pişirmek istediğini söyleyen Acet “Etli tandır ekmeği, yörede yetişen özel otlardan yapılmış tandır ekmekleri, mini çörekler yapmak istiyorum. Odun ateşi ile ısıtılan tandırlar kurup, seri üretime geçmek istiyorum” dedi.

USTA, AFGAN UYRUKLU

Doğalgazlı tandırda ekmek pişiren evli ve 4 çocuk babası Afgan Uyruklu Abdulgani Cölebek, 3 sene önce Türkiye’ye gelmiş. Batmanlı Girişimci Mahmut Acet’in, İstanbul’da kurduğu tandır ekmeği üretim tesisinde çalışan Cölebek, Acet’in isteği üzerine Batman’a yerleşmiş.

Batman’da günde 700 ekmek pişiren Cölebek, yağ, tuz, un ve su ile yoğurduğu hamuru, sütle ıslattıktan sonra doğalgazlı tandırda pişiriyor. Hamuru margarin yağ ile kızartılan ve sütle ıslatılan ekmekler, iyi kızarmış halde tandırdan çıkarılıyor.

SİZ HAMURUNUZU YOĞURUN, GÜNDİ PİŞİRSİN

4 personelle hizmet veren, 0532 620 19 90 numaralı hattan ev ve işyerlerine servis ulaştıran Gündi, kendi hamurunu yoğurmak isteyen kadınlara da fırsat sunuyor. Kadınlar, kendi elleriyle yoğurdukları hamuru Gündi’ye vererek, ekmeğin tanesinin 700 kuruştan pişirilmesini sağlayabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete