GÜNDEM

Bu yıl kurutmalıklar kurutulmayacak

Yaz aylarının vazgeçilmezi kurutmalıklar bu yıl cep yakıyor. Geçtiğimiz yıla göre yüzde yüz artan fiyatlar nedeniyle kurutmalık satışları yüzde 50 oranında düştü.

Bu yıl kurutmalıklar kurutulmayacak
21-07-2023 15:30
21-07-2023 14:32
BATMAN
Google News

Ekonomide yaşanan sıkıntılar gübre ve mazota gelen zamlar hem vatandaşı hem de pazarcı esnafını zorluyor. Daha çok orta ve dar gelirlilerin uğrak yeri olan pazar yerlerinde sebze fiyatları adeta el yakıyor. Biberin kilosu 11 ile 13 TL arası değişirken sebzelerin geçen yıla göre arttığını ifade eden vatandaşlar ve pazarcı esnafı, pahalılıktan şikâyet etti.

HEM PAZARCILAR HEM DE VATANDAŞLAR DERT YAKINDI

Batman’da kurulan birçok semt pazarında kurutmalık sebzeler müşterisini beklerken, vatandaşlar tarafından geçen seneye oranla daha az ilgi görüyor. Yüksek fiyattan aldıkları ürünleri kar payı koyarak satan pazarcılar, durumun kendileri ile ilgili olmadığını belirtirken, vatandaşlar da pahalılıktan dolayı geldikleri pazarlardan elleri boş döndüklerini söylediler.

 "VATANDAŞTA, BİZDE MEMNUN DEĞİLİZ"

Pazarcı esnafi çiftçiye destek sağlanamadığını ifade ederek, "Artan maliyetler nedeni ile köylü bu yıl ekim yapamadı. Fiyatlardan ne biz memnunuz ne de vatandaşlar memnun. Çünkü biberi 10 TL'ye alıyoruz, 1 TL kârla 11 TL'ye satıyoruz. Vatandaşlar ‘biberi neden 10 TL’ ye satmıyorsunuz?’ Diye soruyorlar. Biz alıcı olarak zaten 10 TL’ye alıyoruz, nasıl satalım? Hem bizler hem de vatandaşlar şikâyetçi" dedi.

 "GEÇEN YIL 100 TORBA SATIYORDUM BU YIL İSE 5 TORBA SATIYORUM"

Satışlarının geçen seneye oranla büyük oranda düşüş yaşandığını ifade eden esnaf "Geçen yıl mazotun fiyatı 19.5 TL idi. Bu yıl mazotun fiyatı 36 TL, neredeyse 2 katı olmuş fiyat. Her şey mazot ile oluyor, giderler çok fazla. Ne köylü ne de biz kâr yapamıyoruz, çiftçiye de gerekli destek sağlanmıyor. Köylü ekemedi bu yıl. Bu yıl satışlarımızda eskiye göre çok düşüş var. Geçen yıl 100 torba satıyordum bu yıl 5 torba satıyorum” diye konuştu.

 "KİMSE MEMNUN DEĞİL"

Vatandaşların en çok biber fiyatlarından yakındığını dile getiren Pazarcı Esnafı; "Şuan biberin kilosu 12TL, torba ile 10 TL'den satılıyor. Patlıcan 12.5 TL. Sos ve salçalık zamanı olduğu için domatesi kilo olarak 7.5 TL’ye satıyoruz. Toptan satışlarda ise kilosu 6.5 TL. Salatalık şuan en ucuz sebze, 7.5 -10 TL arasında satıyoruz. Biber fiyatlarında hem vatandaşlar hem de biz memnun değiliz." dedi. (Boran Türkan)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
2 Mayıs 2024 e-gazete