GÜNDEM

BUGÜNE KADAR 90 BİN ÇİFTE “EVET” DEDİRTTİ

Evlilik hayalleri kuran çiftler, Batman’da onun imzasıyla dünya evine giriyor.

BUGÜNE KADAR 90 BİN ÇİFTE “EVET” DEDİRTTİ
16-09-2016 18:14
Google News

İyilikte ve sağlıkta, varlıkta ve yoklukta, hiçbir baskı altında kalmadan gençleri “karı-koca” ilan eden Batman Belediyesi Nikâh Müdürü Nuri Turgut, düğün sezonunun başlaması ile birlikte en yoğun çalışma temposunu yaşayanların başında geliyor. Söyleşi için günlerce buluşmaya çalışıyoruz ama olmuyor… Düğünden düğüne koşuyor Sayın Turgut. Gece yarılarına kadar onlarca düğün törenine yetişmeye çalışıyor. Çareyi, bir düğün töreninde buluşmakta buluyoruz.

BUGÜNE KADAR 90 BİN ÇİFTİ EVLENDİRDİ...

1961 yılında Batman’ın Gercüş İlçesinde doğan ve 9 çocuk babası olan Sayın Turgut, uzun bir süre Batman Belediye’sinde numarataşlık yaptıktan sonra 1990 yılında nikâh memurluğu yapmaya başlamış. 1990 yılından bu yana 90 bin çifti evlendirmiş Sayın Turgut.

“NİKÂHIMI ATAULLAH HAMİDİ KIYDI”

Nikâh Müdürü Nuri Turgut’un nikâhını kim kıydı dersiniz? Sayın Turgut’la geçmişe yolculuk yapıyor ve nikâhını kimin kıydığını soruyoruz. Binlerce çiftin nikâhını kıyan Sayın Turgut’un nikâhını ise (dönemin Belediye Başkanı) Milletvekili Ataullah Hamidi’nin kıydığını öğreniyoruz.

DÜĞÜN SALONUNDA NİKÂH KIYMA GELENEĞİ YAYGINLAŞTI

Daha önce yoğunlukla Belediye Nikâh Salonu’nda kıyılan nikâhlar, artık düğün salonlarında davetlilerin karşısında kıyılıyor. Düğün salonlarında nikâh kıyma geleneğinin yaygınlaştığını söyleyen Sayın Turgut “Eskiden nikâhlar Belediye dairelerinde kıyılıyordu. Ama son zamanlarda nikâhlar düğün salonlarında kıyılmaya başlandı. Bu bizim için fark etmiyor çiftler nerde dilerse bizlerde belediyenin bize verdiği yetkiye dayanarak nikâhlarını kıyıyoruz” diyor.

“EVLENDİRDİĞİM GENÇ, AYNI ANDA BOŞANMAK İSTEYİNCE…”

Bugüne kadar 90 bin çiftin evlilik akdini imzalayan Sayın Turgut, birbirinden ilginç olay ve gelişmelere de tanıklık etmiş. Düğün törenlerinde yaşadığı anılardan bahsederken hem gülümsüyor hem de dalıp gidiyor. Yaşadığı anılardan birkaçını bizimle paylaşan Sayın Turgut Meslek hayatım boyunca birçok anım oldu. Bir gün bir çiftin nikâhını kıydım, her şey tamam denildi. Salondan çıktıktan hemen sonra bağrışmalar falan duydum. Birden genç çift beni durdurarak biz vazgeçiyoruz dediler. Şok olmuştum. Ben de ‘yapabileceğim bir şey yok imzalar atıldıktan sonra siz evlisiniz artık’ dedim. ‘Ancak mahkemeye gidip boşanma davası açmanız lazım’ dedim ve oradan ayrıldım” diyor ve ekliyor “Diğer bir anım da yaşlı bir çiftle ilgili… 75 yaşındaki bir çiftin nikâhını kıydım. Çok güzel bir duyguydu. Sevgi, her yaşta güzel bence

“EVLENDİRDİĞİM ÇİFTLERİN ÇOCUKLARINI EVLENDİRİYORUM”

Binlerce çifti evlendiren Sayın Turgut, zamanında evlendirdiği çiftlerin şimdi de çocuklarını evlendiriyor. Sıra torunlarda… “Bugüne kadar 90 çiftin nikâhını kıymış biri olarak, evlendirdiğim çiftlerin çocuklarını da evlendirmeye başladım. Şuan yanımda 1991 yılında nikâhını kıydığım Suat Sevim var. Onun nikâhını kıydıktan 20 yıl sonra kızının nikâhını kıydım. Şimdi sırada torunların nikâhını kıymak var” diyor Sayın Turgut.

KENDİ ÇOCUKLARIMIN NİKÂHINI KIYDIM

30 yıllık evliliğinden 9 çocuk sahibi olan Sayın Turgut, çocuklarının da nikâhını kıymış. Çocuklarının nikâhını kıyarken epey heyecanlanmış Sayın Turgut.Çocuklarımın nikâhını kimseye kıydırmadım kendim kıydım.  İşimi severek yapıyorum. Yeni evlenen çiftere buradan birkaç şey söylemek istiyorum. Evli çiftler birbirine karşılıklı saygı ve sevgi çerçevesinde olsunlar. Birbirlerinin ayaklarına bassınlar ama birbirlerinin damarlarına basmasınlar. Tüm evli çiftlere bir ömür boyu mutluluk diliyorum” diyor.

“BOŞANMALARIN SEBEBİ İŞSİZLİK”

Evlilik sözleşmelerini gerçekleştiren Sayın Turgut’a, son zamanlarda sayısı hızla artan boşanmaları soruyoruz. Boşanmaları ekonomik sorunlara bağlayan Sayın Turgut “Bana göre boşanmaların en temel sebebi geçimsizliktir. Yani işsizliktir. İş olmadığı zaman çiftler tartışıyor, tartışma büyüyor ve aile içi şiddete kadar gidiyor. Hal böyle olunca da çiftler boşanıyor. Olan, çocuklara oluyor. Evlilikte karşılıklı sevgi ve saygı çok önemlidir. Bu ikisi var ise evlilikler ölünceye kadar devam eder” ifadelerini kullanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete