EĞİTİM

“BÜYÜK İŞLERLE ANILMAK İSTİYORUM”

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Dunmuş, 10 Ocak Gazeteciler Günü kapsamında, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya geldi. Batıraman Kampüsünde düzenlenen yemekli programda, üniversitenin faaliyetleri konuşuldu.

“BÜYÜK İŞLERLE ANILMAK İSTİYORUM”
15-01-2018 23:06
Google News

“BASININ, KONTROL GÖREVİNİ YAPMASINI İSTİYORUZ”

Basın mensupları ile öğrencileri, yemekli bir programda buluşturmayı planladığını söyleyen Rektör Durmuş “Basının kontrol görevi var. Basın kontrol etmeli ki öğrenci mutlu mu mutsuz mu, bu kampüste sorunlar neler, sorunlar neyden kaynaklı, bunları öğrenmeniz için, basının, kontrol görevini yapabilmesi için öğrencilerle sizi yemekte buluşturmayı planlıyorum” dedi.

“BİLEREK YAPMAMIŞLARDIR ÇÜNKÜ KİMSE ŞEHRİNİ KÖTÜLEMEK İSTEMEZ”

Öğrencilerin kılık kıyafet serbestliğine ilişkin Rektörlük ile İlahiyat Fakültesi Dekanlığı arasında geçtiği ileri sürülen yazışmaya açıklık getiren Rektör Durmuş “Son günlerde üniversitemiz, nahoş şekilde gündeme geldi. Üniversitemiz zarar görmeye başladı. Biz öğrenci sayımızı arttırmaya çalışırken, Batman Üniversitesini bu şekilde gündeme getirdiler. Suni bir gündem oluştu. Bilerek ya da bilmeyerek bazıları, bu tuzağa çekildi, düştü. Ben, insanların, bilmeden bu tuzağa düştüklerine inanıyorum. Çünkü insan, bilerek kendi şehrine zarar vermez. Kendi üniversitesine, taş üstüne taş koymaya çalıştığımız bir üniversiteye bilerek zarar vermek istememişlerdir, buna inanıyorum” dedi.

“BENİM 15 BİN ÇOCUĞUM VAR”

Rektör Durmuş, yaşananları açıklarken, İlahiyat Fakültesi Dekanlığından, 01.12.2017 tarihli bir yazı aldıklarını belirterek “Yazıda ‘peçeli, güvenlik açısından tedirginlik yaratan öğrencilerimiz var’ diyordu. Bizim 15 bin öğrencimiz var, hiçbiriyle bugüne kadar bir problem yaşamadık. Öğrencilerimizin tamamı, bu üniversitede okumaktan çok mutlu. Çünkü onları hiçbir şeye muhtaç etmiyoruz. Giyim, yiyecek, huzur, hiçbir eksiklerini bırakmamaya çalışıyoruz. Benim 15 bin çocuğum var. Her biri benim evladım. Dekanlıktan bu yazıyı alınca, ‘böyle resmi yazı yazılmaz’ diye Dekanı uyardık” dedi.

“YAZIDA İLGİNÇ İFADELER VARDI”

Yazıda ilginç ifadeler olduğunu savunan Rektör Durmuş “Dekanlığımıza çözümün bilgisini verin’ diye yazıyordu. Yazıya cevap vermedik. Meclis Başkanımızı Batman’a davet etmek için Ankara’daydım. Bana telefonla ilettiler konuyu. Yürürlükteki Kanunları biliyoruz. 2547 sayılı kanunun ek 17. maddesi ‘yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir’ diyor. Bundan dolayı bir cevap oluşturduk. ‘Bu öğrenciler, dekanlığınızın sorumluluğundadır, kılık kıyafet kanununu uygulayın, önemli tedbirleri alın’ diye yazdık”

“SOL GÖSTERİP, SAĞ VURDULAR”

Üniversiteyle ilgili olumsuz algı yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Rektör Durmuş “Olaya ters açıdan baktık. Diyecekler ki ‘üniversitede çarşaflılar çok fazla’, ‘bu algıyı oluşturmaya çalışıyorlar’ diye düşündük. 28 Şubat uygulaması, aklımızdan geçmez, üstümüze asla yakışmayacak bir şeydir. Propaganda yapacaklar diye düşündük. Bize sol gösterip, sağ vurdular. Bu kez kara propaganda yaptılar, 28 Şubatçı Rektör diye” dedi.

“YAZININ KAYNAĞI VE İLK ÇIKIŞ YERİ ORTAYA ÇIKTI”

“Yazıyla ilişkilerimiz olmadığı anlaşıldı” diyen Rektör Durmuş “Yazının ilk kaynağı, çıkış yeri EBS’de belli. Olaya ters yönden bakıyorum. Öğrencilerimi çok seviyorum. Allah korusun, öğrenciler buna inansaydı, isyan edebilir, üniversiteyi yakabilirlerdi. Buna inanan halktan birileri de bunu yapabilirdi. Tehlikeli şeyler olurdu. Öğrenciler, Rektörlüğe geldi. İzah ettik. Anlayışla karşıladılar. Hüda Par’ın Genel Başkan Yardımcısı Aydın Gök’e de teşekkür ediyorum. O da algı operasyonunun hemen ardından beni ziyaret etti. Olayların yatıştırılmasında etkili oldu. Sağduyu ile aşıldı. Algı operasyonu, başarılı oldu mu, Batman’a zarar verdi mi, vermedi mi? bunu zaman gösterecek, öğrenci tercihlerinde göreceğiz” dedi.

“BÜYÜK İŞLERLE ANILMAK İSTİYORUZ”

En huzurlu üniversitelerden birinin, Batman Üniversitesi olduğunu belirten Rektör Durmuş “İnşallah bu huzur bozulmaz. Bizim büyük hedeflerimiz var. Ufak işlerle uğraşmıyoruz. Tıp Fakültesi kazandırmaya çalışıyoruz. 4 yıllık Turizm Bölümü var, 2 yıllık Hasankeyf Turizm Meslek Yüksek Okulunu açmaya çalışıyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın emriyle kurula bir uygulama otelimiz var, onu açmaya çalışıyoruz. Sason’da Kaymakam Bey, Milli Eğitime bağlı bir yeri boşaltacak, orada eğitime başlayacağız. Kozluk binamız bitti, orada eğitime başlayacağız. Orada Kozluk’u canlandıracağız. Beşiri bize yakın olduğu için, sanat okulu olan OSB’de bir de Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu kuracağız. Gercüş Adalet Yüksek Okulu için YÖK’e dosya verdik. Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek bunu takip ediyor. Büyük işler yapmak, büyük işlerle anılmak istiyoruz. Üniversitemiz, olaylarla değil, çalışmalarıyla ön plana çıksın istiyoruz” dedi.

“TIP FAKÜLTESİ İÇİN DESTEK BEKLİYORUM”

Basından Tıp Fakültesi için destek istediğini belirten Rektör Durmuş “Tıp Fakültesinin kurulması, siyasi kararla oluyor. Kanunla kuruluyor. Bunu bütün şehirler istiyor, Mardin de istiyor. Orası da bizim şehrimiz. Ama oraya kurulursa Batman çok gecikir. Batman’da bir an önce kurulmalı. Zaten özel sağlık sektörü burada çok yoğun. Kuzey Irak, Suriye’den hastalar geliyor. Bölgesel bir altyapısı var. Büyük, genç ve dinamik bir nüfusu var. Tıp Fakültesinde uzman hoca, yardımcı doçent seviyesindedir. Uzmanlık yapmış, artık ders verebilir düzeydedir. Tıp Fakültesi olmasa bile araştırma ve uygulama hastanesi kurulur, uzman yetiştirilir, sonra tıp fakültesin geçilir” dedi.

“ÖĞRENCİ, KÜLTÜR ELÇİSİDİR”

Tıp Fakültelerinin gelişiminin, 10 yılı bulduğunu belirten Rektör Durmuş “Tıbbi cihazlar, laboratuar cihazları alınacak. 10 yıl sonrasını düşünürsek, bugün Batman’a Tıp Fakültesi kurulması gerekiyor. Çünkü Tıp Fakülteleri, bölge dışından, Türkiye’nin her yerinden çocukları çeker. Buraya gelen çocuk, buranın kültürünü öğrenir, kendi kültürünü getirir. Çünkü öğrenciler, kültür elçisidir. Hepimiz bu bölgenin insanlarıyız, kan bağımız var. Kürt, Arap, Laz, Çerkez hepimiz bir yumak olmuşuz. 15 Temmuz’da ne kadar büyük bir millet olduğumuzu gördük. İnanıyorum ki kimse, aramıza fitne sokamayacak” dedi.

“ÜNİVERSİTENİN GELİŞMESİ, MÜHENDİSLİK YÖNÜNDEN OLACAK”

Batman Üniversitesinin gelişmesinin, mühendislik yönünden olacağını da belirten Rektör Durmuş “Sanayiyi geliştirecek. Ama Mühendislik Fakülteleri, dışarıdan pek öğrenci çekmez. Dışarıdan öğrenci çekecek, hukuk fakültesi, eczacılık, diş, tıp fakültesi önem taşıyor” dedi.

“YAPTIĞIMIZ İHALELERİN TAMAMI AÇIK”

Üniversiteyle ilgili yapılan ihale söylentilerini yalanlayan Rektör Durmuş “Her şeye inanmayın. Biz büyük bir ihale yapmadık. Hepsi açık ihaledir. Yandaşa ihale falan vermiyoruz. Merkez Kampüste asfalt yaptık. Belediye Başkanımız sağolsun, parayı aktardık. Protokol ile yaptık altyapımızı. Yüzme havuzu olan, 25 Bin TL maliyetli büyük bir spor kompleksi projemiz var. İhalesini yapacağız, o da açık ihale olacak. Batman, TP ile kuruldu, büyüdü. Ama büyümesini sürdürecek şey, üniversitedir” dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZE AKADEMİSYEN KAZANDIRIYORUZ”

Akademisyen alımları ile ilgili konuşan Rektör Durmuş “YÖK’te de bana söylediler, sen bu kadar Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçentleri nerden buluyorsun diye sordular. Bunlarla ilgili 80 tane ilan verdik. İçeride yer değiştirenler oldu ama en azından 50’ye yakın Profesör, Doçent ve Yardımcı Doçenti üniversitemize kazandırdık. Batman’da olduğum için ben kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü Batman, cazibe merkezi. Bütün hocalar, tereddütsüz Batman’a geliyor. Ama önce Batman’ı görmeleri gerekiyor. Buraya gelip gördükleri zaman çalışmak için herkes ikna oluyor.

“15 BİN ÖĞRENCİNİN TAMAMI BENİ SEVİYOR”

Göreve geldiğim hafta, eylemler başladı. Daha bismillah bir oturalım, görelim. Kimse daha bizi tanımıyor, ertesi gün eylem başlanır mı? Şimdi bir irade var. Bir irade buraya bir rektör atamış. Biz bu rektör ile çalışmayacağız diye mantık olur mu? Biz devletin memuruyuz. Devlet bize bir görev vermiş, bu görevi yapacağız. Ben şehri küstürdüğümü zannetmiyorum. Aksine ben şehirle bütünleştiğimize inanıyorum. Ben STK’ların da bir tuzağa çekildiğinin farkındayım. STK’ların da bunu bilerek yaptıklarını sanmıyorum. Bilerek hiç kimse kendi şehrine zarar vermez. Toplumsal faydalara biz zarar vermişsek, bu tartışılabilir. Üniversite için gerektiği kadar çalışmıyorsun diye eleştirseler, anlamaya çalışırım. Öğrenciler mutsuz desinler, böyle eleştirsinler. Ama size teminat veriyorum ki 15 bin öğrencim var, 15 bini de sorun Rektör Hocalarını seviyorlar” dedi. (Yusuf Kavak-Necdet Çakır)

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete