HALKIN SESİ

ÇAĞIMIZIN VİRAL HASTALIKLARI VE BÖLGEMİZDEKİ ÖNEMİ

ÇAĞIMIZIN VİRAL HASTALIKLARI VE BÖLGEMİZDEKİ ÖNEMİ

ÇAĞIMIZIN VİRAL HASTALIKLARI VE BÖLGEMİZDEKİ ÖNEMİ
09-09-2020 18:07
Google News

 

Değerli okurlar, aylardır bu sayfadan sizlere “Bölgemizde Kronik Hepatit B” konusunda yararlı ve güncel bilgiler vermekteyim. İçinizden birçoğu “Ya hocam, hepatit B yazmaktan bıkmadınız mı?” diye soruyor olabilir (J), belki haklıda olabilir. Ama inanın kronik hepatit B konusu bölgemiz için o kadar güncel ve hala bakir bir konu ki her seferinde farklı bir pencereden yazacak çok sayıda konu bulmaktayım.  Aslında “İnfeksiyon Hastalıkları” uzmanlık alanının sadece bir bölümü olan “Viral Hastalıklar” konusuna baktığınızda dahi çok güncel hastalıkların olduğunu fark edeceksiniz. Birkaç örnek vermek gerekirse; Hepatit B virüsü, Hepatit A virüsü, Hepatit C virüsü, Hepatit E virüsü, Hepatit F virüsü, Hepatit G virüsü, TT virüsü ve SEN-1 gibi sadece karaciğer hastalığına neden olan etkenlerin yanında, çağımızın en büyük hastalığı olarak kabul edilen HIV/AIDS yine ülkemizde ve özellikle bölgemizde artış gösteren bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. 
Viral hastalıkların bölgemiz açısından özel bir önemi var mıdır? Bu soru bence son derece yerinde oldu… Biliyoruz ki bölgemiz ataerkil bir toplumun özelliklerini tamamen taşıyan bir yapıdadır. Büyük aile yapılarının çok güzel yönlerinin yanında, kalabalık aile yaşamının getirdiği bazı olumsuzlukları da göz ardı etmemek gerekir. Ülkemizin batısında çekirdek aile yapılarının hakimiyeti gün geçtikçe artmaktadır. Bölgemizde ise karı-koca, çocuk, anne-baba, gelin-damat ve kardeş gibi aile bireylerinin bir arada yaşam ve birlikte sofraya oturmak gibi bir takım davranışların, çoğunlukla da fiziki şartları yetersiz olan evlerde hijen kuralları konusunda bir takım eksikliklere neden olmaktadır. 
Bu saydığımız olumsuzluklar nedeniyle; ortak kişisel araç kullanımı (diş fırçası, tıraş bıçağı, tırnak makası…)ve yakın sosyal ilişkiler nedeniyle ortak bulaş yolu olan viral hastalıklar açısından belirgin bir risk oluşturmaktadır. Tabii ki eğitim düzeyinin özellikle orta yaş üstü bireylerde düşük olması da viral hastalıkların bulaşı açısından yine önemli bir risk nedenidir. 
Peki bu konuda ne yapılabilir? Geçenlerde bir okuyucumuzun yerinde olan tespitine atıf yapmak istiyorum. Okuyucumuz; “İyi hoş diyorsunuz ama sadece sorunları dile getirmektesiniz, peki çözüm konusunda bir öneriniz yok mu ?” diye sormakta. Çok yerinde olan bu haykırışla aslında amacıma yaklaştığımı his ettim. Bir yıl önce “hepatit B” konusunda yorum yapılmazken bugün okuyucularım artık konuyu biliyoruz hocam sen çözümü sağla diyerek olayın bilgilendirildiği ve kişilerin de bilinçlendiğini göstermektedir. 
Çözüme gelirsek; o zaten elimizin altında, nasıl mı? Risk faktörlerini biliyoruz, bulaş yollarını ve şeklini biliyoruz, aşısı olduğunu biliyoruz. Tedavisi olduğunu biliyoruz. En önemlisi ne yapmamamız gerektiğini biliyoruz. O halde sorun yok bu hastalığın bölgemizdeki önemini de biliyoruz. Beni instegram sayfamdan takip edebilirsini @mk_celen  
Saygılarımla…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18 Mayıs 2024 e-gazete