GÜNDEM

ÇATOM’LAR KADINLARIN UMUDU OLDU

Özellikle işsizliğin yoğun olduğu kentlerde, valilikler tarafından aktif hale getirilen Çok Amaçlı Toplum Merkezleri (ÇATOM)’lar, sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir misyon üstleniyor.

ÇATOM’LAR KADINLARIN UMUDU OLDU
21-09-2018 01:26
Google News

KENAR SEMTLER, ÇATOM’LARLA NEFES ALIYOR

İşsizlik verilerinde ilk sıralarda yer alan Batman’da kadınlar, ÇATOM’larda aldığı kurslar sayesinde becerilerini arttırıp, iş sahibi olma fırsatını yakalıyor.

ONLARCA KURS, BİR ARADA…

Kentin geri kalmış semtlerinde yoğunlaşan ÇATOM’larda dokuma, okuma-yazma, nakış, ebru, takı tasarım, ev ekonomisi, pastacılık, aşçılık, güzellik-bakım-kuaförlük, el sanatları gibi alanlarda kurslar veriliyor. Kenar semtte ev kadınlarının yoğunlukla faydalanabildiği kurslar, yaklaşık 3 ay kadar sürüyor. Kadınlar, diledikleri gün ve saatlerde kurslara katılırken, çocukları da ÇATOM bünyesindeki kreşlerde hem eğleniyor hem öğreniyor. Bu sayede kadınların yükü azaltılırken, kurs görmesinin önündeki engeller de ortadan kaldırılmış oluyor.

KURSLARDA KULLANILAN MALZEMELER, YEREL YÖNETİMLERDEN

ÇATOM kurslarında malzemeler, valiliklerce karşılanıyor. Valiliğin desteğiyle ÇATOM’lara, takı, yemek, pasta, nakış, örgü gibi işlerde kullanılacak malzemeler sağlanıyor. Kurslara katılan kadınlar, kurslarda eğitim aldıktan sonra bu malzemeleri kullanarak üretim yapacak düzeye geliyor. Kadınların el emeği ve göz nuru ile ürettiği ürünler, kentte zaman zaman açılan kermeslerde satışa sunulurken, kadınlara da ek gelir sağlanmış oluyor.

KURSU BİTİREN KADIN, KENDİ İŞYERİNİ AÇABİLİYOR

ÇATOM’da aldıkları kurslardan sonra kadınlar, el becerilerini arttırmış ve meslek sahibi olmuş şekilde hayatlarına devam edebiliyor. Kadınlar, kendilerini geliştirdikleri alanda iş bulabiliyor ya da kendi işini kurabiliyor. Böylece kadınlar, ekonomik hayatta yer edinebiliyor. Batman’da her yıl yüzlerce kadın, 19 Mayıs Çatom, Yeşiltepe Çatom, Yavuz Selim Çatom’da kurs görüyor. ÇATOM’lar, şimdi de Batman’ın İlçeleri’nde aktif hale getiriliyor. Batman İl Geneli’nde ÇATOM sayılarının arttırılması, hayati önem taşıyor. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete