HALKIN SESİ

CEMAATİ, İKİ DİLDE HUTBE İLE AĞIRLIYOR

“Camilerimiz ve İmamlarımız” köşemiz için bu hafta Akyürek Camisine konuk oluyoruz. 1994 yılında Akyürek Mahallesi Petrol İş Caddesi üzerinde ibadete açılan Camimizde, Bedrettin Yeşil Hocamız tarafından karşılanıyoruz.

CEMAATİ, İKİ DİLDE HUTBE İLE AĞIRLIYOR
01-07-2016 15:20
Google News

20 YILLIK İMAM

Bedrettin Yeşil Hocamızın, 20 yıllık imam olduğunu öğreniyoruz. Diyarbakır’ın Bismil İlçesinde doğup büyüdüğünü, medrese eğitimden sonra ilk görev yeri olan Gercüş’te imamlık yaptığını söylüyor Hocamız. Gercüş’te 5 yıl kaldıktan sonra Batman Merkezde bulunan Yeniköy’e gelmiş. Burada da 3 yıl görev yapmış. Daha sonra Beşevler Mahallesi’ndeki camide 5 yıl görev yapmış ve son olarak Akyürek Mahallesi Camisine geçmiş. 3 yıldır burada imamlık yapan Bedrettin Hocamız, görevini severek yerine getirdiğini söylüyor sohbetimiz sırasında.

CAMİMİZ, 400 KİŞİ KAPASİTELİ

Hocamızla birlikte camiyi geziyoruz. Sade ve sakin görüntüsüyle huzur veren camimiz, 1994 yılında 250 metrekare alan üzerinde 3 katlı binasıyla ibadete açılmış. 400 kişi kapasiteli olan camimizde 1 imam ve 1 müezzin görev yapıyor.

“RAMAZAN AYI, SENELİK SÖZLEŞME GİBİDİR”

Ramazan Ayının öneminden bahsediyor İmam Bedrettin Yeşil. Bu mübarek ayın seferberlik ayı olduğunu belirterek “Allahu Teala kendi ve kulları arasında bağları kurmak için birkaç şekil ibadet koymuştur. Allah ile ilk buluşmamız kelime-i şahadettir.  Ardından namaz geliyor bu da günlük 5 vakit kul ile Allah arasında bağ kuran bir ibadettir. Namazdan sonra zekât geliyor, daha sonra Ramazan geliyor. Ramazan Ayı senelik bir sözleşmedir. Ramazan Ayında biz 1 ay açlık ile mücadele ediyoruz. İşte o zaman ne kadar aciz olduğumuzu anlıyoruz. Eğer Allah bütün sene rızklarını bizden kesmiş olsaydı bize ne olacaktı? Demek ki hepimiz açlıktan ölecektik. Bu yüzden eğer Allah bizi rızıklandırmaz ise açlıktan öleceğiz. Ramazanın önemi bu noktada çok önemlidir. Bize çok güzel bir öğüt veriyor. Ey kullar siz eğer Allah’ın rızklarından almazsanız aç kalacaksınız. Demek ki Allah’tan başka rızkı veren kimse yok ve Allah’tan başka kulluk edecek başka kimsede yoktur. Bu iç mekanizmamızı terbiye ediyor. Ramazan ayında yapılan ibadetler ve iyilikler kat kat karşılığını bulur” diyor.

“RAMAZAN’DA BOL İBADET YAPILMLI”

Ramazan Ayının ibadetle geçirilmesi hususunda okurlarımıza tavsiyelerde bulunan Bedrettin Yeşil Hocamız “Mal varlığı olan Müslüman kardeşlerimizin zekâtlarının yanında sadakalarını da bolca vermeleri lazım. İmkânları olmayan kişilerde ibadetlerinden mahrum kalmasınlar. Ramazan Ayı, merhamet ayıdır. Bol bol sadaka verelim. Yardıma muhtaç ailelerimize zenginler elinden geleni yapsınlar, onların aç susuz bırakılmaması lazım, herkes kendi mahallerindeki yoksula sahip çıkmalıdır” diyor.

“KUR’ANIN MEALİNİ OKUMAK DA İBADETTİR”

Bu ayda Kuran-ı Kerimin de bolca okunması gerektiğini belirten İmam Bedrettin Yeşil “Kuran-ı kerim bilmeyen insanlarımız Kur’anın mealini okurlar. Kur’anın mealini okumak da bir ibadettir. Yeter ki onun kalbi, ruhu istesin, yeter ki yönelsin, yeter ki anlasın. Hangi dilde olursa olsun Kur’anı Kerimin mealini okumak da bir ibadettir. Mesela Arapça bilmez, okuduğunu anlamaz, bu durumda Kur’anın mealini okumak daha faydalıdır.” dedi.

“TÜRKÇE VE KÜRTÇE HUTBE VERİYORUZ”

Akyürek Camisi’nde Cuma Namazları sırasında iki dilde hutbe veriliyormuş. Kürtçe ve Türkçe verdikleri hutbelerin, cemaat tarafından takdirle karşılandığını belirten Bedrettin Hocamız “İhtiyarlarımız benim yanıma gelip üzüntülerini dile getiriyorlar. ‘Hocam Türkçe anlatırken anlıyoruz ama zevk almıyoruz. Çünkü bizde hiç tesir olmuyor ama Kürtçe hutbe verdiğin zaman iyice anlıyoruz’ diyorlar. Biz de gelen talepleri kırmamak için Cuma günleri hutbelerimizi iki kardeş milletin dilinden yani bir Türk Kardeş Müslüman’ın dilinden bir de Kürt Kardeş Müslüman’ın dilinden veriyoruz” ifadelerini kullanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete