GÜNDEM

ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ, ÖNEMLİ KARARLAR ALDI

Çevre Gönüllüleri Derneği 2015 yılının genişletilmiş ikinci üye toplantısını dernek binasında gerçekleştirdi.

ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ, ÖNEMLİ KARARLAR ALDI
30-11-2015 19:39
Google News

Gündeminde yer alan 7 önemli çevresel konuyu katılımcılarla birlikte değerlendiren dernek yönetimi, maddeleri tek tek görüşerek karara bağladı.

ŞIRNAK KÖMÜRÜ’NE GEÇİT YOK

Toplantıda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının bu sene yapacağı yakacak yardımı tartışmaya açıldı. Batman’da 21.000 muhtaç aileye dağıtılması kararlaştırılan15.700 ton kömürün Şırnak’tan alınması halinde çevre felaketine yol açacağı belirtildi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi Kütahya kömürünün tercih edilmesi gerektiğini açıklayan katılımcılar, konuyu Vali Yardımcısı Cihat Arık’la görüşme kararı aldı.

PETROL ARAMALARINA ÇED ZORUNLULUĞU GETİRİLSİN

Toplantının ikinci gündem maddesinde TPAO’nun petrol arama, sondaj ve üretim esnasında yarattığı kirlilik masaya yatırıldı. Bu sorunun önüne geçilebilmesi için eski-yeni demeden bütün petrol sahalarında ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme)  uygulamasının zorunlu hale getirilmesi olduğu konusunda görüş birliğine varıldı. Çevre Derneği, petrol arama ve sondaj aramalarında zorunlu ÇED raporunun yasallaşması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı olarak müracaatta bulunma kararı da aldı.

YAŞAR KEMAL’DE YEŞİL DOKU KORUNSUN

Batman’ın en büyük orman alanı olan Yaşar Kemal Kent Ormanının yeniden düzenlenmesi çalışmaları çerçevesinde Belediyenin başlattığı projelendirme süreçlerinde katılımcılığın esas alınarak başta çevreciler ve TMMOB bileşenlerinin sürece dâhil edilmesinin doğru bir karar olduğu belirtildi. Gelinen talepler üzerine Yaşar Kemal Ormanında ağaçların en sık olduğu mevkiye yol açılması halinde 250 adet yetişkin ağacın kesilmek zorunda bırakılacağı belirtildi. Belediyenin bu talebi dikkate almamasını isteyen çevreciler, yeniden düzenleme çalışması esnasında yeşil dokunun koruması gerektiği konusunda fikir birliğine vardı.

MEŞE PALAMUDU FİDESİ ÜRETİLECEK

Çevre Gönüllüleri Derneği, Binatlı Köyü Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte meşe palamudu fidesi yetiştiriciliği yapma kararı aldı. Bu çerçevede atık pet şişeleri saksıya dönüştürerek geri dönüşüme dikkat çekilecek, bu saksılara ekilen meşe palamutları fidan haline geldikten sonra bahar ayında kentimizde yeşillendirme çalışmaları çerçevesinde uygun yerlere ekilecek. Bu çerçevede geçici bir sera alanı oluşturulacak ve bu sera alanında bu sene için ilk adım olarak 250 adet meşe palamudu tüpleme yöntemi ile üretilecek.

DİCLE’DEKİ KİRLİLİĞE DİKKAT ÇEKİLECEK

Kentlerin atık sularının arıtılmadan Dicle Nehrine akıtılması üzerine nehirde ciddi anlamda bir kirliliğin gözlemlendiği belirtilerek, kirlilik boyutunun tespiti için sudan numune alınarak analize gönderilmesi kararlaştırıldı. Çevre Derneğinin tüm uyarılarına rağmen suyunu arıtmadan nehire akıtan tesis ve Belediyeler hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı alındı.

OKULLARDA ANIZ EĞİTİM VERİLECEK

 Kentimizde yaz aylarının kâbusu haline gelen anız yangınlarının önlenmesi için yangınların en çok çıkarıldığı köy okullarında konu hakkında eğitim verilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşme yapılacak. Gerekli izinler alındıktan sonra köylerin öncelik sırasına göre anız yangınlarının zararları ve yangının önlenmesi hususlarında eğitimler verilmesi kararı alındı.

ÇETELEŞME CİDDİ BİR TEHDİT

Kentimizde önemli bir sorun olan ve gün geçtikçe daha da tehlikeli bir hal alan çeteleşme sorunu, masaya yatırıldı. Çeteleşmenin kamu düzenini bozacak düzeye vardığı, özelikle okul önlerinde ciddi manada güvenlik sorunun baş gösterdiği, bunun sonucun olarak Anadolu Lisesine kesici aletlerle saldırıda bulunulduğu belirtildi. Güvenlik görevlilerin bu konuda görev ve sorumluluklarını yerine getirme noktasında daha hassas davranmaları gerektiği belirtildi.

BİTKİ ÖRTÜSÜNE DİKKAT EDİLMELİ

Batman Çayının ıslah projesi çerçevesinde yapılan çalışmalar esnasında, nehir yatağındaki bitki ve canlı örtüsüne dikkat edilmediği ve son günlerde sık sık toplu balık ölümlerinin gündeme geldiği belirtilerek, konu ile ilgili DSİ ve yüklenici firma ile görüşülmesi kararı alındı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete