GÜNDEM

ÇEVRECİLER ŞİMDİDEN TEYAKKUZDA...

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, her yıl hasat döneminde Batman’da yaşamı felç eden anız yangınlarını şimdiden gündemine almaya başladı.

ÇEVRECİLER ŞİMDİDEN TEYAKKUZDA...
07-06-2017 21:17
Google News

Dernek Yönetimi, sosyal medyada “anız yangını kabusunun bu yaz mevsiminde yaşanmaması için önerilerinizi sıralar mısınız?” yorumunu paylaşarak anız yangınlarına karşı vatandaşlardan görüş ve öneri aldı.

İLGİNÇ ÖNERİLER GELDİ

Çevrecilerin paylaşımına yorum yapan bir sosyal medya kullanıcısı “OHAL uygulanıyorken, KHK ile kanun çıkarılıp, anız yakanlara hapis ve ağır para cezası kesilmeli. Destek priminden men edilmeli. Bu soruna ciddi ve kararlı yaklaşılırsa bu yaz temiz bir hava teneffüs edebiliriz. Aksi halde havamız çekilmez bir hal alacak” dedi. Başka bir vatandaş ise “Anızını yakmayana ve yaktırtmaya buğday ve mazot prim desteği verilmeli” yorumunu yaptı.

ÇEVRECİLER, İSABETLİ ÖNERİLERDE BULUNDU

Çevreciler ise anız yangınlarına karşı “Biçerdöver kullanıcılarının, sürücü belgeleri ve yangın ekipmanları kontrol edilmeli. Sapların, saman veya sap şeklinde balyalama yapılması için çiftçiler çaba göstermeli, kurumlar ise bunu teşvik etmeli. Elektrik hatlarından kaynaklı yangınların önlenmesi için tedbir alınmalı. İl Özel İdaresi, Orman Müdürlüğü, TP ve Belediye İtfaiyelerinden, anız yangınlarına karşı donanımlı ekip oluşturulmalı. Muhtarlar, anız yakanları bildirmeli, anız yakanlar cezalandırılmalı. Karayolları ve İl Özel İdaresi, şehir ve köy yollarının etrafını kurumuş otlardan temizlemeli. Müftülük, cemaatlerde anız yangınlarıyla ilgili vaaz ve seminerler vermeli. Tarım Müdürlüğü, çiftçileri yaz boyunca anız yangınlarının zararları konusunda bilgilendirmeli. Tarlalardaki sapların parçalanması için köylülere makine desteği verilmelidir” önerilerini paylaştı. (Necdet Çakır)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete