GÜNDEM

ÇEVRECİLERDEN ÖNEMLİ RAPOR

16 yıldır Batman’da yeşil alanların korunması için gönüllülük temelinde ciddi mücadeleler veren Batman Çevre Gönüllüleri Derneği, Kozluk Garzan Barajı Havzasındaki ormanlık alanların, odun tüccarlarının hedefinde olduğu iddiası üzerine alanda gözlem yaptı.

ÇEVRECİLERDEN ÖNEMLİ RAPOR
22-09-2017 21:48
Google News

Saatlerce uçurumlu yollardan geçerek, baraj göledinde sal ile yolculuk yapan çevreciler, flora ve faunasındaki biyo-çeşitlilik nedeniyle yağmur ormanları özelliğini taşıyan Kozluk-Mutki-Baykan sınırındaki ormanlık alan ile ilgili hazırladığı gözlem raporunu kamuoyu ile paylaştı.

ORMANLARIN KORUNMASI, YASAL VE TABİİ BİR GÖREVDİR

Yeşil alanların, betonlaştırılma, yangın, tarım arazisine dönüştürülme ve odun tüccarlarının etkisiyle yok olma tehlikesi altında olduğunu belirten çevreciler “Verilere göre ormanların yok olmasıyla birlikte Dünyada her yıl ortalama 24 milyar ton toprak, erozyonla kaybediliyor. Dünyada erozyon sebebiyle 110 ülke çölleşme tehlikesi ile karşı karşıyadır” dedi.

SIK VE BOL BİTKİ ÖRTÜSÜ, EROZYONU ÖNLEMEDE TESİRLİ

Ormanların, toprak erozyonunu önlemede etkili olduğuna dikkat çeken çevreciler “Dünyada en çok erozyon, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Asya Kıtasında görülmektedir. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, erozyonun şiddetinin gittikçe artacağı ve buna bağlı olarak dünyamızın hızla çölleşeceği ve kırsal fakirliğin giderek artacağı sonucu çıkmaktadır. Erozyonla taşınan topraklarla birlikte organik madde taşınmakta, toprakların verimliliği azalmakta, taşınan rusubat ile birlikte barajların ekonomik ömürleri beklenenden daha erken dolmakta, sel ve taşkınlar can ve mal kayıplarına sebep olmaktadır” bilgisini paylaştı.

ORMANLIK ALANLARIN TEHDİT ALTINDA OLUP OLMADIĞINI GÖZLEMLEDİK

Hukuk ve Yasa gereği ormanların korunması ve erozyonun önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğu belirtilen raporda “Orman Genel Müdürlüğü’nün 2017 yılı Erozyonla Mücadele Eylem Planı’nın yasal dayanakları kamuoyuna duyurulmuştur. Dernek olarak yıllardır doğal yaşamın korunması için mücadele veriyoruz. Kozluk-Garzan Barajı havzasındaki araştırma ve gözlemimizin temel amacı da, Garzan Barajı Koruma Bölgesindeki Biyolojik Zenginliğin tehdit altında olup olmadığını gözlemlemektir” denildi.

RAPORDA, TESPİT VE ÖNERİLERE YER VERİLDİ

Raporda “Yöre halkının bilgilendirmesi ve göreve davet etmesi üzerine bölgede inceleme ve gözlemlerde bulunduk” denilerek şu tespit ve önerilere yer verildi:

1-Kozluk-Mutki sınırları arasında yer alan yaklaşık 5 bin hektarlık ormanlık alan biyolojik çeşitlilik açısından Batman’ın en önemli doğal ve yeşil alanıdır.

2-Bu yeşil alanın korunması hem şehrimizin menfaati hem de halkın sosyo-ekonomik çıkarı açısından hayati önem arz etmektedir.

3- Bu alanda nesli tükenmekte olan bitki ve canlılar mevcut olduğundan alanın doğal sit alanı ilan edilip ve “muhafaza ormanı “alanına dâhil edilmesi için ilgili kurumların harekete geçmesi gerekmektedir.

4- Batman sınırlarında bulunan ve korunması gerektiğine inandığımız alanlar, flora ve faunasındaki inanılmaz biyo-çeşitlilik ve çok sayıda türü barındıran yağmur ormanları özelliğine sahiptir.

5- Ormanlık alanın eğiminin yüzde 70 olması ve baraj havzasında yer alınmasından dolayı yasal olarak hiçbir gerekçe ile ağaç kesimine izin verilmemesi gerekir.

6- Bu ormanlık alan, yenilenme ve gençleştirme adı altında kesinlikle müteahhitlerin inisiyatifine bırakılmamalıdır. Ayrıca yörede kaçak kesimler yapılıp, bu alanda korsan bir şekilde yollar açıldığı yönünde iddialara yetkililerin açıklık getirmesi gerekmektedir.

7-Yüz yıllardır buradaki halkın koruması altında bulunan yeşil alanların statüsü değiştirilmeli, bu alan ticari bir anlayışla yönetilmemelidir.

8- Yerel halkın şikâyetleri dikkate alınmalı, iddiaları incelenmeli, korsan bir şekilde ormanları kesmeye çalışanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılmalıdır.

9- Yasaların koruması altındaki ormanlarımız için koruma tedbirleri artırılmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17 Nisan 2024 e-gazete