GÜNDEM

“ÇEVREYİ ÖNEMSİYORUZ, KUYULARIMIZ KİRLİLİK YARATMIYOR”

TPAO tarafından petrol üretimi yapılan Ünsaldı ve Bahçeli Köyleri’nde, petrol atıklarının bertarafı için kullanılan kuyular, tartışma konusu oldu.

“ÇEVREYİ ÖNEMSİYORUZ, KUYULARIMIZ KİRLİLİK YARATMIYOR”
31-07-2019 19:05
Google News

 

Köylüler, kuyulara atılan petrol atıklarının, toprağı ve içme suyunu kirlettiğini ileri sürerken, TPAO Yetkilileri ise atıkların güvenli şekilde enjekte edildiğini, bunun için gerekli izinlerin de alındığını açıkladı.
PETROL ATIKLARINI SU KUYULARINA BASIYORUZ, İZNİMİZ VAR
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü açıklamasında “Batman, Diyarbakır, Siirt, Mardin ve Şırnak’ta 88 üretim sahasında 1154 kuyuda ham petrol üretiyoruz. Petrolle birlikte üretilen su, çevrenin kirletilmemesi ve bitki örtüsüne zarar verilmemesi adına yüzey tesislerinde ayrıştırılarak, kanun gereği atık su kuyularına basılıyor. Bölge Müdürlüğümüze bağlı sahalarda 124 adet atık su kuyusu var, bunlardan 4’ü Silivanka Üretim İstasyonunda petrolden ayrıştırılan atık suyun basılması için kullanılıyor. Kuyulara güvenli atık su enjeksiyonu için teknik gereklilikler yerine getirilmiş, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden enjeksiyon izni alınmıştır. Bu kuyuların kapasiteleri yetmediğinden, sahadan 4 km uzaklıktaki Güzeldere–6 kuyusuna da atık su basma zorunluluğu doğdu. Bu kuyu da TPAO’nun ruhsat sınırları içindeki Güzeldere Petrol Üretim Sahası içindedir, atık su enjeksiyon izni alınmıştır” denildi.
ATIK SUYUN NAKLİYESİ, NAKLİYE MASRAFI OLUŞTURUR
Açıklamanın devamında “Atık su kuyularına, üretilen petrolden ayrıştırılan suyun dışında sondaj atığı, sondaj çamuru gibi atık maddeler kesinlikle basılmıyor. Güzeldere–6 enjeksiyon kuyusuna Silivanka, Güzeldere ve Ünsaldı Sahalarından üretilen petrolden ayrıştırılan suyun basılması planlanıyor. Gömülü olan kuyu enjeksiyon hattı, 2.000 psi yüksek basınca dayanıklıdır. Enjeksiyon hattı için korozyona dayanıklı fiberglass tip boru seçilmiştir. Bu borular içinde, yüzeyden 2.200 metre derinliğe kadar enjekte edilirken, yüzeyle, içme suyuyla ve toprakla kesinlikle teması olmamaktadır. Mevcut 124 adet enjeksiyon kuyusunun hiçbirinde yeraltı suyu kirletilmemiş, doğaya zarar verilmemiştir. Ham petrolden ayrıştırılan atık suyun, atık su enjeksiyon kuyularına basılması kanuni zorunluluktur. Bu işlem Dünyadaki en gelişmiş Çevre Koruma Yöntemlerinden biridir. Bu yöntemle atık suyun taşınması için harcanan nakliye giderleri ortadan kaldırılırken, tasarruf sağlanmaktadır” denildi.
ÇEVREYE HASSASİYET GÖSTERİYORUZ
TPOA Yönetimi’nde yapılan açıklamada “TPAO, yönetim politikaları gereği çevreyi ve doğayı korumaya özel bir önem ve hassasiyet göstermektedir. Batman’da da TPAO’nun çevre ve sosyal sorumluluk hassasiyetinden kimsenin şüphesi olmasın” denildi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete