EKONOMİ

CHEP, KARBON NÖTR BİR ŞİRKET HALİNE GELİYOR

Paylaşıma ve yeniden kullanıma dayalı iş modeliyle sektörlere özel tedarik çözümler sunan CHEP, faaliyetlerinden kaynaklanan CO2 emisyonlarını sıfıra indirerek 2025 Sürdürülebilirlik Hedefleri’ne yönelik önemli bir adım attı.

CHEP, KARBON NÖTR BİR ŞİRKET HALİNE GELİYOR
14-07-2021 07:31
ANKARA
Google News

Tedarik zincirine yönelik 60 ülkede çözümler sunan CHEP, Eylül 2020’de beş yıllık sürdürülebilirlik programını başarıyla tamamladığını ve rejeneratif tedarik zincirlerine öncülük etmeyi hedefleyen daha da iddialı bir programı uygulamaya koyduğunu duyurdu. Bu yeni program, Paris İklim Anlaşması ve şirketin tedarik zincirine ilişkin bilimsel temelli karbon emisyonları hedefi ile uyumlu 1.5°C derecelik bir iklim geleceği sözü içeriyor. CHEP, bu hedef doğrultusunda tüm faaliyetlerinde karbon nötr hale geldiğini açıklamaktan mutluluk duyuyor.

Karbon salınımının azaltılması için bilimsel temeli hedef belirleyecek

Bu durum, şirketin net CO2 emisyonlarının standartlaştırılmış Sera gazı (GHG) Protokolü’nün; yakıt yakılması sonucu oluşan doğrudan emisyonlar yani kapsam 1 ve satın alınan elektrik üretimi sonucunda oluşan dolaylı emisyonlar yani kapsam 2 emisyonları bakımından sıfıra indirdiği anlamına geliyor. Kapsam 1 ve 2 emisyonlarında karbon nötr hale gelmek, CHEP’in aynı zamanda iş ortaklarının faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonları da içeren kapsam 3 tedarik zincirinin tamamını karbonsuzlaştırmaya yönelik iddialı ve zorlu hedefinin ilk adımını oluşturuyor. Şirket bunu gerçekleştirebilmek için tedarik zincirindeki ve doğrudan kontrolü altındaki emisyonlara yönelik bilimsel temelli bir hedef belirleyecek.

Sıfır karbonlu ürün ve hizmetler için yeni ortaklıklar geliştirilecek

“Dönüm noktası niteliğindeki bu başarıdan ne kadar gurur duysam azdır” diyen CHEP CEO’su Graham Chipchase sözlerine şöyle devam etti: “İşimiz burada bitmiyor. Önümüzdeki gerçek zorluk, müşterilerimizi ve tedarikçilerimizi kendi faaliyetlerinde de karbon nötr hale gelmeye teşvik etmek. Tedarik zincirimizin tamamını karbonsuzlaştırma hedefi doğrultusunda döngüsel ekonomiyi ve mevcut en iyi düşük veya sıfır karbonlu ürün ve hizmetleri desteklemek amacıyla onlarla yeni ortaklıklar geliştireceğiz.”

Karbon telafisi ve yenilenebilir enerji

Döngüsel ekonominin öncüsü CHEP, 2015 ve 2020 yılları arasında gerçekleştirdiği önemli miktardaki emisyon azaltımı da dahil, son 70 yıl içinde karbon emisyonlarını azalttı. Karbon emisyonlarının azaltımı bakımından bulunduğu lider konuma rağmen net sıfır emisyon hedefine ulaşmak ancak karbon telafisi inisiyatiflerinin sayesinde mümkün olacak. CHEP bu doğrultuda; Uruguay’da vasfını yitirmiş meraları yeniden ağaçlandırarak, yüksek kaliteli Doğrulanmış Karbon Standardı (VCS) onaylı karbon kredileri sağlayan yeniden ağaçlandırma projelerine yatırım yapıyor. Bunlara ek olarak CHEP, 2030 yılına kadar 1 trilyon ağacı korumayı, geri kazandırmayı ve büyütmeyi hedefleyen, sektörler arası şirketler topluluğu Dünya Ekonomik Forumu’nun 1t.Org Corporate Alliance grubuna katıldı.

Enerjinin yüzde 70’inden fazlasını yenilenebilir kaynaklardan temin etti

Net emisyonları sıfıra indirmenin diğer bir önemli yolu yenilenebilir enerji satın alımı. CHEP, geçtiğimiz yıllarda faaliyet gösterdiği bölgelerin çoğunda doğrudan yenilenebilir enerji satın almak için büyük çabalar sarf etti ve 2020 yılında tedarik ettiği enerjinin yüzde 70’inden fazlasını yenilenebilir kaynaklardan temin etti. Şirket, geri kalan enerji ihtiyacı için dünya genelinde Enerji Nitelik Sertifikaları (EAC’lar) alıyor. Bu sertifikalar, belirli miktarda megawatt/saat elektriğin yenilenebilir kaynaklardan üretilip şebekenin beslendiğini doğruluyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete