SİYASET

CHP’Lİ VEKİL, “İHALE” SORUNUNU MECLİSE TAŞIDI

CHP Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar’ın girişimleri sonucu İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin kamu kurumlarına ait hizmet ihalelerinde “doğrudan temin” sıkıntısını meclis gündemine taşıdı.

CHP’Lİ VEKİL, “İHALE” SORUNUNU MECLİSE TAŞIDI
20-09-2017 21:58
Google News

VALİLERİ GÖREVE DAVET ETTİ

Son dönemlerde yapılan ihalelerin, OHAL gerekçesiyle doğrudan temin yöntemi ile ahbap çavuş ilişkileri kapsamında verildiğini iddia eden CHP’li Yaşar, yerel gazetelere ilan vermemek için pazarlık usulünün tercih edildiğini ve bunun bir siyasi baskı oluşturduğunu söyledi. Yaşar, Bölge valilerinin bu konuda duyarlılık göstermesini ve kurum ve kuruluşlarda ihale ilanı çıkmadan yapılan ihalelerin mercek altına almasını istedi.

DOĞRUDAN TEMİN, USULSÜZLÜĞE YOL AÇIYOR

İhale ilanlarının, ihale yerine doğrudan temin yöntemi ile yapılmasının, usulsüzlüklere ve yerel basının ekonomik sıkıntılar yaşamasına sebep olduğunu belirten CHP Milletvekili Gürsel Tekin “Bilindiği üzere kamu ihalelerinde idarenin sözleşmeci tarafı seçme özgürlüğü büyük ölçüde sınırlandırılmış ve kamu yararı açısından ihale süreçlerinde kamu kaynaklarının en uygun koşullarda ve fiyattan temin edilmesi amaçlanmıştır. Oysa uzun süredir kamuda alımlarının büyük çoğunluğu pazarlık usulü ile yapılmakta olup, gerek idareler gerekse Kamu İhale Kurumu tarafından bu usulsüzlükler görmezlikten gelinmekteydi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, OHAL’in hayatımıza girmesiyle birlikte belli kişiler için kapalı kapılar arkasında ilan edilmeyen ihalelerin yapılması aleni bir durum oluşturmuş, bu durumun başını da kayyım atanmış belediyelerin çektiği iddia edilmişti” dedi.

DAVET USULÜ İLE YAPILAN İHALELERİN TOPLAM TUTARI NEDİR?

15 Temmuz sonrası, kayyım atanan belediye sayısını soran CHP Milletvekili Gürsel Tekin “Kayyım atanan belediyelerin mali yapılarında bugüne kadar herhangi bir usulsüzlük tespit edilmiş midir? Kayyım atanmış belediyeler tarafından bugüne kadar, doğrudan temin yolu ve davet usulü ile yapılan ihalelerin toplam tutarı nedir? Bunlar hangi firmalara, hangi bedellerle verilmiştir tek tek belirtiniz? Kayyımlar tarafından yapılmış ihale ve hizmet alımlarıyla ilgili olarak bugüne kadar açılmış herhangi bir soruşturma ve dava bulunmakta mıdır?” sorularına yer verdi. (Yusuf Kavak)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete