SİYASET

CHP MİLLETVEKİLİ; CUMHURBAŞKANI BASININ MEKTUBUNU, DİKKATE ALMALI

TBMM Genel Kurulunda söz alan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerel basının sorunlarına dikkat çekti.

CHP MİLLETVEKİLİ; CUMHURBAŞKANI BASININ MEKTUBUNU, DİKKATE ALMALI
01-11-2017 20:57
Google News

“YEREL BASINI YAŞATMALIYIZ”
Yayın yaptıkları bölgelerin sesi, gözü, kulağı olan yerel basının, ciddi sorunlarla boğuştuğuna dikkat çeken Gürer, “İllerin sorunlarını gündeme getiren devlet ve vatandaş arasında bir bağ olan halkın sesi gözü kulağı olan yerel basın ciddi sorunlar yaşamaktadır. Ekonomik krizin etkisi yerel basını etkilediği gibi mesleki sorunlar da artmaktadır” dedi.
“GAZETE VE DERGİLERİN TİRAJI AZALIYOR” 
Türkiye’de 6 bin 265 gazete ve dergiden 1156’sının resmi ilan aldığını, 4 bin 358’inin ise resmi ilan ve reklâm yayınlamaksızın yayın hayatını sürdürdüğünü kaydeden Gürer, “Gazete ve dergi sayısı, 2016 yılında % 7,9 azalarak 6 bin 265 oldu. Gazete ve dergilerin tirajı, 2016 yılında 2015 yılına göre % 20 azaldı. Sorunlarına çözüm göremeyen basın temsilcileri, ülke genelinde bir mektubu cumhurbaşkanına hitaben yayınladı. 96 meslek kuruluşunun yazdığı mektupta sorunlar açıkça dile getirilmiş. Her yıl Ocak ayında yayınlanan resmi ilan fiyat tarifesi bu yıl yayınlanmamış. Resmi ilan alan gazetelerin bir yıl öncesine göre artan maliyetleri ne yazık ki resmi ilana yansımadığı için mağduriyet büyümüştür” dedi.
“RESMİ İLANLAR DÜZENLENMELİ”
Yerel meydanın çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunan Milletvekili Gürer “Özel ilan gelirlerine yansıyan düşüşle birlikte resmi ilan alan gazeteler için çok önemli duruma gelen resmi ilanlar için gerekli düzenleme yapılmalıdır. İnternet haber siteleri ile ilgili bir yasa olmaması, boşluğa yol açmaktadır. İnternet haber siteleri düzenlenmeli, denetlenmeli ve mutlak surette desteklenmelidir. Çalışma koşulları iyileştirilmelidir. Tek gelir kaynağı resmi olan yerel gazeteler, son yıllarda özelleştirme ve diğer nedenlerle sürekli azalan resmi ilanların da azalması ile sıkıntılar yaşamaktadır. Aylık ortalama 10–15 bin lira arasında resmi ilan payı alan yerel gazetelerde, asgari 5 kişi için çalışma zorunluluğu bulunuyor. Gelirlerin düşmesiyle basın, hak ettiğini alamıyor. Yerel basının ekonomik özgürlüğüne kavuşabilmesi için gerekli destekleri yaratacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır” dedi. (Umut Ayaz) 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete