SİYASET

CHP’DEN BATMAN’A ÇIKARMA

CHP esnaf masası, Batman'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü

CHP’DEN BATMAN’A ÇIKARMA
19-03-2021 20:00
BATMAN
Google News

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Başkanlığında, Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere ve Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar, Batman'da basın toplantısı yaptı, esnafla görüştü, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldi.

5 GÜNDÜR BÖLGEDEYİZ
Heyet adına açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Arkadaşlarımızla birlikte 5 gündür bölgeyi geziyoruz. Sorunları tespit etmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin herhâlde en yoksul bölgelerinden birisi burası. Maalesef son dönemde de bununla ilgili bir çalışma yapılmamış. Türkiye’nin işsizliğinin en yüksek olduğu bölge burası. Resmi işsizlik oranı yüzde 30.9 olduğunu görüyoruz. Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’te ortalama işsizlik yüzde 30.9. Değerli arkadaşlar bu resmi kayıtlı işsiz sayısı. Bunun gerçeğinin daha fazla olduğunu, yüzde 50’lere yaklaştığını görüyoruz. Bir ülkede bir ilde her iki kişiden biri işsizse her iki kişiden biri çalışamıyorsa bunun sorgulanması lazım” dedi.

BİN KİŞİYE 1 DOKTOR DÜŞÜYOR
Sağlık alanındaki sorunlara dikkat çeken Ağbaba “Batman, bölgenin en büyük illerinden biri. Maalesef Batman’dan oy alanlar Batman’a bakmıyorlar. 500 yataklı hastane ikiyüz yatağı 2015’ten beri hala inşaatı devam ediyor. Ve maalesef Batmanlılar bunun bitmesi konusunda umudunu kesmiş durumda. 620 bin nüfuslu Batman’da bin kişiye bir doktor düşüyor. Özellikle bu pandemi döneminde koranavirüs’ün yaygın olduğu bir dönemde bu rakam dikkat çekici” dedi.

TÜRKİYE’DE GÜNDEM YOĞUN
Gündemün yoğunluğuna dikkat çeken Ağbaba “Hergün yeni bir şeyle uyanıyoruz. Geçtiğimiz hafta ne konuşuyorduk. İnsan hakları eylem planı. Ardından ne konuştuk. Ekonomik paket açıklandı, ekonomi reform paketi açıklandı. Şimdi bunlara bakınca, bu açıklanan paketlere bakınca sanki bu insan hakları eylem planını açıklayan, ekonomi reform paketini açıklayanların geçen hafta seçim olmuş Pazar günü, bu hafta iktidar olmuş gibi bir siyasi partinin açıklamasına benziyor. 19 yıldan beri iktidardasın, 19 yıldan beri tek başına son iki yıldan beri de küçük ortağınla ülkeyi yönetiyorsun. İnsan hakları eylem planının açıklanması ülkede insan haklarının olmadığının itirafıdır. Ekonomik reform paketinin açıklanması ekonominin çöktüğünün itirafıdır" dedi.

TÜRKİYE’NİN GERÇEK GÜNDEMİ İŞSİZLİK
İşsizlik sorununa dikkat çeken Ağbaba “Bir tartışma var. Türkiye’nin gerçek gündemi ney? Gerçek gündemi işsizlik, yoksulluk, tarımın bitmesi, Batman’daki 30.9 işsizlik oranı, her iki gençten birinin işsiz kalması, Türkiye’de iki buçuk milyon üniversite mezunu 5 minyon 800 bin insanın işsiz olması, 17 milyon insanın sosyal yardımlardan geçimini sağlaması. Batman’da 452 esnaf kepenk kapatmış. İflas eden esnaf sayısı geçtiğimiz yıl 122 bin 170. Sadece esnaf mı perişan? Bakın KOBİ’lerin toplam borcu 853 milyar. Çiftçinin toplam borcu 132 milyar. Vatandaşların bankalara olan borcu 844 milyar. Türkiye’deki toplam borçlu vatandaş sayısı 34 milyon. Gerçek işsizlik 11.2 milyon. Pandemiden gelir kaybına uğrayan insan sayısı 7 milyon 200 bin. 47 Lira ile günlük geçimini sağlayan işçi sayısı 2 buçuk milyon. Kısa çalışmadan faydalanan insan sayısı 1 milyon 300 bin” dedi.

TÜRKİYE YOKSULLAŞIYOR
Ağbaba, ekonomideni sorunlara dikkat çekerken “Türkiye yoksullaşıyor her gün. Kişi başı milli gelir son 3 yılda 2097 dolar erimiş. Yani 15 bin 727 lira her birimiz yoksullaşmışız. 83 milyon vatandaş her yıl ortalama 699 dolar kaybetmiş. 5 bin 242 lira her yıl kaybetmişiz. Son 3 yılda her yıl insanlarımız 435 lira kaybetmiş durumda. Hala deli saçması Recep Tayyip Erdoğan ne diyor faiz sebep enflasyon netice diyor. Mali disiplin diyor. Maalesef Türkiye’nin gelmiş olduğu durum bu. Türkiye’de aslında iki yönetim şekli var. Bir seçimle gelip seçimle devam edenler. İki kayyum politikası. Batman’ın da Hakkari’sinde bu bölgenin tamamında halk sandığa gidip oy vermiş ne yapmış olmaz demiş, beğenmemiş kayyum atamış. Türkiye’de aslında iki yönetim şekli var. Burada bir paralel yönetim şekli var. Esas paralel yapı Batman’da var. Esas paralel yapı İstanbul’da Ankara’da CHP’nin Millet ittifakının kazanmış olduğu belediyelerde uygulamak istiyorlar. Niye kazanamamış” dedi.

SİYASİ PARTİNİN KAPATILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ
HDP’nin kapatılacağı yönündeki gündemi değerlendiren Ağbaba “Biz bir siyasi partinin sadece HDP değil Türkiye demokrasisi için bir siyasi partinin kapatılmasını doğru bulmadığımızı söylemek istiyoruz. Bir siyasi partinin kapatılması doğru değildir. Suç mu işlemiş alırsın yargılarsın, terörle mi ilişkisi olmuş alırsınız yargılarsınız. Ama bir siyasinin partinin kapatılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

ESNAF VE STK'LARLA GÖRÜŞTÜLER
CHP heyeti basın açıklamasının ardında gün boyunca esnaf ve STK ziyaretleri gerçekleştirdi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?