GÜNDEM

Çiftçilere etçil çekirge çağrısı

Batman'ın Gercüş ilçesinde görüntülenen, uzunluğu 25 santimetreye kadar ulaşan "saga ephippigera" türü çekirgelerin tarım açısından faydalı olduğu belirtilerek, öldürülmemesi çağrısı yapıldı.

Çiftçilere etçil çekirge çağrısı
25-07-2023 14:38
25-07-2023 12:51
BATMAN
Google News

İlçede arpa ve buğday hasadının yapıldığı tarlalarda yoğun görülmeye başlanan, büyüklüğü ile dikkati çeken çekirgelerin insana zarar vermeyen bir tür olduğu açıklandı. Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, AA muhabirine, "saga ephippigera" türü etçil çekirgelerin istilacı olmayan ve zararlı böcekleri yediği için yararlı bir tür olduğunu söyledi. Dokunulmadığı sürece bu çekirgelerin insanlardan kaçtığına işaret eden Satar, "Daha çok bizim bölgemizde görünen bir tür. İnsanlar büyüklüğünden korkuyor, hemen öldürmeye çalışıyor. İstilacı bir tür değil. Tarıma zarar veren böcekleri yiyorlar, faydalı bir tür. Avcı böcek bunlar. Sayıları arttı, bu bizi sevindiriyor. Lütfen zarar vermeyelim." dedi.

BESLENMEK İÇİN YERLEŞİM YERLERİNE GELİYORLAR

"İnsanlar karışmadığı sürece çekirgeler de insanlara karışmaz. Tutup sıkarsanız, ısırır. Güçlü bir çenesi var, canınızı acıtabilir." diyen Satar, hasadın ardından otlar biçildiği için bu çekirgelerin beslenmek için yakın yerleşim yerlerine gelebildiğini belirtti. Satar, beslenme şekillerinden dolayı bu büyüklüğe ulaşan çekirgelerin korkulacak bir böcek türü olmadığını vurguladı. Gercüş'te yaşayan ve etçil çekirge türüne rastlayan çiftçilerden Hasan Bıçakçı ise zararlı böcekleri yemesinden dolayı bu çekirge türünün korunması gerektiğini dile getirdi. (AA)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
30 Nisan 2024 e-gazete