GÜNDEM

ÇİFTÇİNİN GÖZÜ YAĞMURDA

Batman'da buğday ve arpa ekim sezonu başlamasına rağmen yeterli yağışların olmaması nedeniyle çiftçiler tohumlarını toprakla buluşturamıyor.

ÇİFTÇİNİN GÖZÜ YAĞMURDA
04-11-2021 09:29
04-11-2021 09:32
BATMAN
Google News

YÜZDE 80’LERE VARAN KURAKLIK SÖZ KONUSU

Geçtiğimiz yıl dünya genelinde yaşanan ve ülkemizde de hissedilen kuraklık dolayısıyla çiftçi umudunu yeni sezona bağladı. Tüm hazırlıklarını tamamlayan çiftçiler tohumlarını toprakla buluşturabilmek için yağış beklentisine girdi. Batman Ziraat Oda Başkanı Nizamettin Aydiş, Batman'da yüzde 70-80’lere varan bir kuraklığın hissedildiğini ve çiftçilerin kuraklıktan ciddi şekilde etkilendiğini söyledi. Yeni sezon gelmesine rağmen çiftçilerin halen tarlasına giremediğini kaydeden Aydiş “Çiftçiler tohumunu hazırlamış, kısmen gübrelerini hazırlamışlar. Fakat tarlaya giremiyorlar. Evet, biraz yağmur yağdı ancak bu yeterli değil. Bundan dolayı yağmuru bekliyoruz. Yeterli yağmurun yağmasıyla birlikte çiftçiler ekime başlayacak Eğer güzel bir yağmur yağarsa çitçi en kısa zamanda tarlasına girecek. Bizim de temennimiz, bir an önce yağmurların yağması ve çiftçinin tarlaya girmesi” dedi.

“YAĞAN YAĞMUR YETERLİ DEĞİL”

Kuyubaşı Köyü’nde çiftçilikle uğraşan Faysal Gönülaçar da yaklaşık 600 dönüm arazisinin olduğunu buğday ve arpa sezonu gelmesine rağmen yağmurun yeterli yağmaması nedeniyle ekime başlayamadıklarını söyledi. Şu ana kadar yağan yağmurun toprak ve ekim için yeterli olmadığını kaydeden Gönülaçar “İki üç gün yağmur yağdı ancak az bir yağmur yağdı. En kötü ihtimalle yağmur toprağın 20-25 cm yerin dibine inmesi gerekiyor ki çiftçi tohumunu toprakla buluştursun” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
14 Mayıs 2024 e-gazete