GÜNDEM

ÇİLEK TARLALARININ EMEKTAR KADINLARI

Çilek tarlalarında çalışan kadınlar, ev ekonomilerine katkıda bulunurken, genç kadınlar ise çeyiz parası biriktiriyor.

ÇİLEK TARLALARININ EMEKTAR KADINLARI
29-05-2015 21:10
Google News

Sason’da kadınlar çilek tarlalarında kavurucu sıcak ve zor şartlara rağmen canla başla çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde uyanan emektar kadınlar, ev işlerini bitirdikten sonra tarlaların yolunu tutuyor. Tarlalarda çilek toplayan kadınlar gün içerisinde sadece 1 saat mola verip dinleniyor. Günlük 12 saat çilek tarlalarında mesai yapan kadınların ellerinin çatladığı ve çilek suyu ile renk aldığı görülüyor. Ev kadınları kazandıkları parayla ev ihtiyaçlarını giderirken, genç kadınlar ise çeyiz parası biriktiriyor.

 

KAZANDIĞI PARAYLA 7 ÇOCUĞUNA BAKIYOR

Batman merkezde ikamet eden İsmihan Çitçi, çocuklarının okul harçlığını çıkarabilmek için Sason’da çilek tarlalarında çalışıyor. Eşini yıllar önce kaybeden Çitçi, kazandığı parayla 4 çocuğunu okuttuğunu söylüyor. Zor şartlarda hayat mücadelesi veren emektar kadın, başka gelirinin olmadığını, tek kaynağının çilek tarlalarından kazandığı para olduğunu anlatıyor.

 

TÜTÜN TARLALARI, ÇİLEK DOLDU

Bir dönem tütün tarlaları olarak kullanılan araziler şimdi ise çilek tarlaları olarak birçok kişinin geçim kaynağı oluyor. Sason ve köylerinde başlayan çilek üretimi, hem üreticiyi hem de tarlalarda çalışan aileleri sevindiriyor. Kadınlarsa, tütün kokusundansa çilek kokusundan memnun olduklarını aktarıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete