GÜNDEM

ÇILGIN HÜRRİYET MAHALLESİ SAKİNLERİNE TEBRİKLER

Hürriyet Mahallesi sakinleri, çay ve nehirlerdeki boğulma vakalarına karşı hazırladığı kısa belgesel filmini sosyal paylaşım ortamı facebook’ta yayınladı. Belgesel film, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

ÇILGIN HÜRRİYET MAHALLESİ SAKİNLERİNE TEBRİKLER
04-08-2016 21:43
Google News

KAMU KURUMLARININ ÜSTLENDİĞİ GÖREVİ YAPTILAR

Aşırı sıcakların etkili olduğu Batman’da serinlemek için baraj ve göletlere giren vatandaşlar, boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Her yıl onlarca vatandaşın boğularak yaşamını yitirdiği Batman’da, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşlarının yerine Hürriyet Mahallesi sakinleri kolları sıvayarak bilgilendirici belgesel film hazırladı.

“ÇILGIN HÜRRİYET MAHALLESİ” ADIYLA GRUP KURDULAR

Her yıl yüzmek veya avlanmak için Batman Çayı, Hasankeyf Barajı veya DSİ’ye ait sulama kanallarına giren vatandaşların karşı karşıya geldiği boğulma tehlikesi, Hürriyet Mahallesi sakinleri tarafından belgeselleştirildi. Sosyal paylaşım ortamında “Çılgın Hürriyet Mahallesi” adlı bir grup kuran mahalleli, boğulma vakalarını hikâyeleştirdi.

YÖNETMEN DE OYUNCULAR DA ÇOCUKLARDAN OLUŞTU

“Çılgın Hürriyet Mahallesi” grubunun, büyük emeklerle hazırlayıp yayınladığı belgesel film, profesyonel filmleri aratmadı. 7 dakikalık görüntüde; sokakta oyun oynayan küçük yaştaki 2 kardeş, yüzmek için baraja gitme kararı alır. Batman Çayı’na giden çocuklar, durgun suda oyun oynayıp serinlerken, ağabey rolündeki çocuk yüzmek için suya dalar ve çırpınarak gözden kaybolur. Küçük kardeş, ağabeyinin arkasından üzülüp ağlarken, baraja gelen bir yakınları, boğulan çocuğun cansız bedenini sudan çıkarır.

FİLMDE BOT KULLANILDI

Gerçeği aratmayan sahnelerin yaşandığı filmde, kurtarma çalışmaları için bot kullanıldı. Profesyonel kurtarma ekipleri tarafından kullanılan botla çocuğun cesedi sudan çıkarılırken, anne-baba rolündeki iki çocuk da barajın kıyısına gelerek boğulan çocukları için ağıt yaktı. Boğulma sahnesi sırasında kullanılan Kürtçe müzik de yaşanan dramın izleyicilere daha iyi anlatılmasını sağladı.

FİLM, ÖNEMLİ BİR MESAJ VERİYOR

Belgesel film, çocukların, her yıl yaz mevsiminde onlarca insanın ölümüne yol açan baraj ve göletlerden uzak tutulması mesajını veriyor. Belgesel filminin başlangıcında ekranda yer alan anlamlı mesajda “Lütfen çocuklarımıza sahip çıkalım Batman Çay’ından uzak tutalım

Çılgın Hürriyet Mahallesi olarak sizlere örnek bir film hazırladık böylece acılar yaşamak istemiyorsanız lütfen Batman Çay’ından uzak duralım her tarafı çukur ve tümseklerle dolu her an sizi yutmaya hazırdır. Teşekkür ederiz” ifadeleri yer alıyor.

TAKDİR TOPLADILAR

Hürriyet Mahallesi çocuklarından Mazhar Yılmaz, Fatih Sevim, İkram Sevim, İkram Ulutaş, Yusuf Çelik, Muhammed Ulutaş ve Umut Yılmaz’ın oyuncu olarak rol aldığı film, sosyal medyada izlenme rekorları kırıyor. Batman’da, boğulma vakalarına karşı önlem alması ya da farkındalık oluşturması gereken kurumların yerine Hürriyet Mahallesi sakinlerinin gösterdiği sağduyu da takdir topluyor. (Yusuf Kavak) 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete