GÜNDEM

ÇOCUK HAKLARINDA KORKUTAN BİLÂNÇO…

ÇOCUK HAKLARINDA KORKUTAN BİLÂNÇO…

ÇOCUK HAKLARINDA KORKUTAN BİLÂNÇO…
20-11-2014 20:02
Google News

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle yayınladığı rapor, korkutan bilânçoyu gözler önüne serdi.

113 ÇOCUK İŞKENCEYE UĞRADI

Cezaevlerindeki çocukların haklarının istismar edildiği belirtilen raporda “Adalet Bakanlığı,  Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Cezaevi yetkilileri cezaevlerinde yaşanan taciz, şiddet ve tecavüze karşı tüm başvurulara duyarsız kalmaktadır. 1 Ocak 2014 – 19 Kasım 2014 tarihleri arasında derneğimize yapılan başvurular ve basından tespiti yapılan vakalara göre 49 çocuk cezaevlerinde, 64 çocuk gözaltı yerlerinde işkenceye uğramıştır.  Bu tarihler arasında toplumsal olay ve gösterilerden dolayı 360 çocuk gözaltına alınmış, 59 çocuk tutuklanmış ve bu olaylarda 42 çocuk yaralanmıştır” denildi.

EYLEMLERE KATILAN ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR

Eylemlere katılan çocukların vurularak öldürüldüğünü ileri süren İHD “Türkiye’de gerçekleşen her türlü demokratik eylem, kolluk güçleri tarafından engellenmektedir. Bu engellemeler sıklıkla şiddete dönüşmekte, eylemcilerin gaz bombası kapsülü, plastik mermi, sopa olarak tabir edilen silahlarla öldürülmesine kadar varmaktadır” açıklamasını yaptı.

ÇOCUKLAR TECAVÜZE UĞRUYOR

Yayınlanan raporda 1 Ocak 2014 – 19 Kasım 2014 tarihleri arasında İHD’ye yapılan başvurular ve basından tespiti yapılan vakalara göre 129 çocuğun, ailesi ve dışarıdan kişiler tarafından cinsel istismara uğradığı ileri sürüldü.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ OLAĞAN HALE GETİRİLİYOR   

İHD’nin raporunda “Okulda olmaları gereken zamanda çalışarak erken başlıyorlar hayata. Yaşıtları daha büyürken onlar ev geçindiriyor. Öğretim hayatına başka bir dili öğrenerek başlayan, bu nedenle eğitim başarısı ana dili egemen dil olanlara göre hep birkaç yıl geriden gelen çocuklar soruyor: fırsat eşitliği mi? Anadillerini yaşatmak için yaptıkları okulları yıkılıyor. Bizim ülkemizin de taraf olduğu Suriye savaşında yüz binlerce çocuk yerinden edildi, anne babasını kaybetti” ifadelerine yer verildi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?