SAĞLIK

ÇOCUKLARDA ATEŞ TEHLİKELİ

Özel Zilan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Demir, çocuklarda ateşin, önemsenmesi gereken bir sorun olduğunu belirti.

ÇOCUKLARDA ATEŞ TEHLİKELİ
22-03-2021 15:15
Google News

 

ATEŞLENEN ÇOCUK, YAKIN TAKİBE ALINMALI
Dr. Demir “Bir yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde, bir çocuk hekimi tarafından gecikmeksizin değerlendirilmelidir. Ateşle birlikte ishal, kusma da varsa bu durum su kaybını artırarak daha riskli sonuçlar doğurabilir. Çocuklarda özelliklede bebeklerde ateş, ailelerde korku ve endişeye sebep olmaktadır. Çocuk acil servise yapılan başvuruların yüzde 15 ile yüzde 30’luk bir dilimini ateş şikâyetleri oluşturur. Vücut ısısının normal değeri 36-37.4 C arasıdır. 37,5-38 C arası ve 38 C üstü, ateş olarak tanımlanır. Ateşin kısmi faydaları olmakla birlikte birçok yan etkisi vardır. Unutulmamalıdır ki ateş bir sebep değil, bir bulgudur. 
Ateş, enfeksiyon, kanser, romatizma, güneş çarpması gibi birçok neden ötürü çıkabilir. Bebeklerde ve çocuklarda ateş bakteriyel enfeksiyonların belirtisi olabilir. Ciddi bakteriyel enfeksiyonlar, menenjit, sepsis, idrar yolu enfeksiyonu, zatürree, selülit, kemik iltihabı gibi enfeksiyonlardır. Özellikle ateş arttıkça risk de artar. Bebeklerde ateşle birlikte emme, kusma, cilt renginde değişiklik olması, huzursuzluk, uykuya meyilli olması gibi bulgularla birlikte, olası riskler de artar. Derecesi ne olursa olsun ateşli bir çocuk, uzman bir hekim tarafından, yaş, klinik tablo ve hastalık süresi gibi etkenlerle birlikte her yönüyle detaylıca değerlendirilmelidir. Bir aydan küçük bebekler mutlaka yatırılarak tedavi edilmelidir. 1-3 ay arası bebekler ise, klinik durum ve sonuçlarına göre yatırılarak veya yakın takip edilerek tedavi altına alınmalıdır”
dedi.

ATEŞLENEN ÇOCUK İÇİN EVDE NE YAPILMALI?
Ateşlenen çocuklar için evde yapılabilecekleri anlatan Uzm. Dr. Hasan Demir “Ateş, soğuk uygulamalarla veya ilaçla düşürülmelidir. Geniş bir kabın içine 5-10 cm. yüksekliğinde ılık suya çocuk oturtularak ve bu suda ıslatılmış bezle çocuğun vücudu silinerek soğutma yapılabilir. Titreme olursa suyun sıcaklığı arttırılır veya son verilir. İlaç olarak parasetemol verilebilir. Altı aydan büyük bebeklere ise ibuprofenverilebilir. Bebeğiniz 3 aylıktan küçükse ve ateşi varsa, konvülziyon (titreme nöbeti) varsa, 40 Cüstünde ateş varsa, ateşilaç veya kompresle düşmüyorsa, ateş üç günden daha uzun sürmüşse, çocuğunuz kusuyorsa ve sıvı içmeyi reddediyorsa, solunum güçlüğü ya da hızlı solunum varsa, çocuğunuzda huzursuzluk veya çok fazla uyuma hali varsa geciktirmeksizin çocuğunuzu en yakın sağlık kuruluşuna götürmeyi ihmal etmemeniz gerekir” dedi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete