EĞİTİM

ÇOCUKLARDA ÜFÜRÜM, TEHLİKELİ Mİ?

Batman Medicalpark Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Doç. Dr. Osman Turak, çocuklarda üfürüm duyulmasına ilişkin bilgiler verdi.

ÇOCUKLARDA ÜFÜRÜM, TEHLİKELİ Mİ?
06-08-2019 19:31
Google News

 

Üfürümün, kan akımındaki bozulmaya bağlı oluşan ses titreşimlerinin, göğüs duvarına yansıması ve bunun stereoskopla duyulması olarak tanımlayan Doç. Dr. Turak “Üfürüm, bir hastalığın sonucu olabileceği gibi hastalık olmadan da duyulabilir, buna Masum Üfürüm denir. Masum Üfürüm, kalp hastalığı olmayan sağlıklı çocukların yaklaşık yarısında herhangi bir dönemde duyulabilir, kalbin çalışması sırasında oluşan doğal titreşimlerdir. Çocuk büyüdüğünde ve göğüs duvarı kalınlaştığında bu sesler azalır, zamanla kaybolur. Kalbin daha hızlı çalıştığı yüksek ateş, tiroit bezinin fazla çalışması, kansızlık, egzersiz durumlarında üfürüm şiddeti artabilir. Masum üfürüm, tedavi gerektirmez. Bu çocuklar spor yapabilir” dedi.
PATOLOJİK ÜFÜRÜM TEHLİKELİ
Hastalıktan kaynaklı üfürümlerin, kalpteki doğumsal delikler, kapaklardaki veya damarlardaki darlıklar ya da kapak yetmezliklerinin sonucu olarak ortaya çıkabildiğini belirten Doç. Dr. Turak “Bu tip üfürümler Patolojik Üfürüm’dür. Kalpteki delik ve darlıklara bağlı üfürümler, çocuk doğduktan sonra, hastalık tedavi edilmediği sürece devam eder. Bu çocuklar periyodik olarak izlenmeli. Göz kapakları veya vücutta şişme, nefeste daralma, el ve dudaklarda morarma, parmak uçlarında çomaklaşma, sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme, çarpıntı, eski aktiviteleri yapamama, kilo alamama ya da ödem nedeniyle istemsiz kilo alma, tansiyonda yükselme ve bayılma durumunda tehlikeli olabilir” dedi. 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete