HALKIN SESİ

COVID-19 İÇİN EN BASİT KORUNMA YÖNTEMİ

COVID-19 İÇİN EN BASİT KORUNMA YÖNTEMİ

COVID-19 İÇİN EN BASİT KORUNMA YÖNTEMİ
11-05-2021 08:07
BATMAN
Google News

Kaliteli ve yeterli bir uyku sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Vücudumuzun şarj olması için vazgeçilmez bir öneme sahiptir uyku. Her 3 kişiden 1’i hayatlarının bir evresinde uykusuzluk çekmekte oldukları biliniyor. İsviçre’de yapılan bir araştırmada 3 yaşına gelmiş çocukların %22’si; 4 yaşına gelmiş çocukların %50 si haftada 1 gece uyku problemi yaşamaktadır. 2011 yılında yapılan bir araştırmada evlilik problemleri ile çocukların uyku problemleri arasında önemli ilişki saptanmıştır. 

Uyku sanıldığı gibi pasif bir dinlenme hali değil, tam tersine vücut ve beynimiz devamlı bir tazelenme içinde olmaktadır. Akşam 22.00-02.00 arası fiziki yenilenme; 02.00 -07.00 arası zihinsel yenilenme oluşur. Uyku sayesinde stresimiz azalır, hafızamız güçlenir. Uyku kilomuzu kontrol altında tutmamıza yardımcıdır, yeterli ve kaliteli uyku insülin direncini azaltıp, metabolizmayı hızlandırarak kilo verilmesine destek olur. Bağışıklık sistemimizi güçlendirerek vücudun onarma mekanizmalarını destekler. Büyüme hormonları uykuda ve özellikle gece salgılandığı için özellikle gelişim çağındaki bebek ve çocuklarımızın yetişkin bireylere göre kaliteli uykulara daha fazla ihtiyacı vardır. 

Yetersiz uyku ise bağışıklık sistemini düşürür, açlık hissini tetikler, hafızayı, konsantrasyonu, motivasyonu, odaklanmayı negatif yönde etkiler. Kalp rahatsızlıkları, ülseri tetikler, Ruh halinizi bozar. Tümör büyümesini hızlandırır. 

Yetersiz uyku bebek ve çocuklarda dikkatsizlik, odaklanamama, adaptasyon problemleri, asabiyet, anne–babaya yapışıklık, bağımsız olmak istememe, öğrenme güçlüğü, öfke krizleri, beslenme problemleri, iştahsızlık hatta uzun dönemde büyüme geriliği dahi yapabilir. 

Yetersiz uyku erkeklere oranla kadınlar için daha tehlikelidir. Menapoz, hamilelik gibi durumlarda oluşan bazı hormonal ve fiziki durumlar nedenıyle uyku problemleri kadınları daha fazla etkileyebilmektedir. Kadınlar yetersiz uyku nedeniyle kalp ve damar hastalıkları konusunda daha yüksek risk taşır. Ayrıca yaşadıkları uykusuzluk nedeniyle psikolojik sıkıntı, depresyon ve öfkeye karşı daha yatkındırlar.

Bağışıklık sistemimiz vücudumuza giren mikroplar ile mücadele eder.  Kaliteli bir uyku bağışıklık sistemimiz için vazgeçilmezdir. Waşington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada tek yumurta ikizlerinde, az uyuyan ikizin bağışıklığının daha düşük olduğu saptanmış. Yine ayrı bır araştırmada Almanya Tubingen Üniversitesinde yapılan bir çalışmdaise  iyi ve kaliteli gece  uykularının, T Hücrelerinin ve doğal olarak bağışıklığımızın etkinliğini arttırdığı saptanmıştır.

Bebek ve çocuklarımızın bağışıklığını desteklemek için  yeterli ve kaliteli uyumalarını  sağlamaya çalışalım.

 Sağlıklı günler dilerim
Uz. Dr. Ahmet ÖZCAN

Özel Medicalpark Batman Hastanesi

Uyuyanbebekler Kurumu Doğu-Güneydoğu Temsilcisi

 Çocuk Doktoru  ve Bebek Uyku Danışmanı  ve Emzirme Danışmanı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20 Nisan 2024 e-gazete