GÜNDEM

ÇUBUKLA SU ARIYOR

Batman'ın Gercüş İlçesi’ne bağlı Yassıca Köyü’nde 75 yaşındaki Mehmet Ali Açık, elinde çubukla gezerek, su arıyor.

ÇUBUKLA SU ARIYOR
14-07-2019 18:59
Google News

 

Su kaynaklarına ulaşabilmek için modern yöntemlerin uygulandığı günümüzde bazı yerleşim yerlerinde ise geleneksel yöntemlere başvuruluyor. 
“ÇUBUK BENİ SUYA YÖNLENDİRİYOR”
Yassıca Köyü’nde çiftçilik yapan Açık da ilerleyen yaşına rağmen çeyrek asırdır suyun izini sürüyor. Siirt, Diyarbakır ve Şırnak'ta su kaynağının izini elindeki bakır telin yanı sıra dut, nar ve badem ağaçlarının dalları ile süren Açık, kaynağa ulaştığında çubukların kendisini suyun olduğu yere yönlendirdiğini iddia etti.
“BAKIR ÇUBUKLAR BENİ YÖNLENDİRİYOR”
Mehmet Ali Açık, 25 yıl önce 3 arkadaşı ile su aramak için yola çıktıklarını belirterek, “Allah'a çok dua ettim başarılı olmak için. Başarılı olursam ücretsiz su arayacağıma dair söz verdim. Bakır çubuklarla su aradık. Bakır çubuk beni yönlendiriyor. Çubuklar su olan yerde 7 kez uyarı veriyor bana. Daha sonra gösterdiğim yerden su çıkıyor. Batman Organize Sanayi Bölgesinde 20 yer gösterdim ve su çıktı. Civar köylerde yüzlerce kuyu açılmasını sağladım. Tahta çubuklar çevremde 63 adıma kadar su varsa işaret verip, beni yönlendiriyor. Jeoloji mühendisleri bana, Gercüş formasyonunda su yok, bulamazsın diyordu. Vazgeçmedim ve Gercüş formasyonunda su çıkarılmasını sağladım” dedi. 
“GÖSTERDİĞİ YERLERDE SU ÇIKTI”
Yassıca Köyü Muhtarı Hasan Biçen de “Mehmet Ali Dayımız, dut, nar, badem ağacı dalları ve bakır çubuklarla su aramaya başladı. Gösterdiği yerlerde yapılan sondajların hepsi olumlu neticelendi ve su çıktı. Gerçekten suyun nereden geldiğini, nereden çıkacağını biliyor. Gösterdiği yerlerde yapılan sondaj sayesinde köyde şuan 15 kuyu var ve çok güzel su akıyor. Onun sayesinde köyümüz susuzluktan kurtuldu” dedi.
“GÖSTERİLEN YERDE SONDAJ YAPTIK”
Bölgede sondaj çalışması yapan Ender Demir ise “Çubuklarla arayarak, su bulanlar var. Çubukla su arama daha çok tepelik, dağlık alanlar için iyi. Bize de çubukla yer gösterenler oldu. Gösterilen yerde sondaj yaptık ve su çıkardığımız oldu” ifadesini kullandı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29 Mart 2024 e-gazete