GÜNDEM

CUDİ CAYIR CAYIR YANDI, ÇEVRECİLER TEPKİLİ

“Doğanın etkin kimliği yoktur”

CUDİ CAYIR CAYIR YANDI, ÇEVRECİLER TEPKİLİ
19-07-2015 18:00
Google News

Güneydoğu eteklerinde bulunan Cudi Dağı’nda günlerce süren yangın, çevrecilerin tepkisine neden oldu.

Şırnak’ta bulunan Cudi Dağı, 20 saati aşkın bir süre boyunca cayır cayır yandı. Yangına herhangi bir müdahalede bulunulmamasına tepki gösteren çevreciler “Yangın, sadece bitki örtüsünü yakmadı, duygusal bağları da zedeledi” açıklamasını yaptı.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Recep Kavuş “Yangın felaketini an be an takip ederek, söndürme çalışmalarının etkili yapılabilmesi için Orman İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, civardaki Belediye ve özel idarelere kadar bütün kurumlarla iletişime geçtik. Hz Nuh’un gemisinin de bulunduğu kutsal kitaplarda adı geçen Cudi, hem manevi açıdan hem de zengin bitki ve canlı çeşitleri ile önemli bir özeliğe sahiptir. Ne yazık ki önemli özeliklere sahip bu bölgede 30 yıldır devam eden savaş nedeniyle büyük tahribatlar yaşanmış ve bu yangında bir kez daha büyük bir zarar görmüştür” dedi.

YANGIN, YENİDEN BAŞLAYABİLİR

Başkan Kavuş, açıklamasının devamında “Halkın ve Belediyelerin çabaları ile kontrol atına alınan yangının yaşandığı bölgede hala dumanlar yükselmekte, olası şiddetli bir rüzgârda yangının yeniden başlama riski göz önünde bulundurarak soğutma çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Cudi’deki yangının çıkarılma şekli ve yangının söndürülmesi ile ilgili ciddi şüpheler uyanmaktadır. Yangın, sadece bitki örtüsü ve canlıları yakmakla kalmamış, halkların duygusal bağları açısından da zedeleyici bir rol oynamıştır. Doğa, tüm insanlığın ortak mirasıdır, doğanın etnik bir kimliği yoktur. Karadeniz’de yeşil yol projesi ile yok edilmek istenen ağaçlar neyse, Cudi’de yanan ağaçlar odur” dedi.

ORMAN İŞLETME HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMALI

Açıklamasında yetkililere seslenen Kavuş “Orman yangına öncelikle sebep olan, sonra da ormanlık alanı her türlü tehdide karşı korumakla görevli olan, yangını söndürmede birinci derecede görevli olan kurum olan Şırnak Orman İşletmesi hakkında bir an önce idari soruşturma başlatılması gerektiğini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
17 Nisan 2024 e-gazete