GÜNDEM

DARISI HASANKEYF’İN BAŞINA

- Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut, Bursa'nın yedi asırlık Osmanlı köyü olan “Cumalıkızık” köyünün UNESCO Dünya Mirası Listesine girdiğini hatırlatarak Hasankeyf’in de bu listeye girmesi gerektiğini açıkladı.

DARISI HASANKEYF’İN BAŞINA
23-06-2014 21:57
Google News

Bulut, konuşmasında “Geçmişi 12 nin yıl öncesine dayanan, birçok medeniyete başkentlik yapmış Antik Kent Hasankeyf ise Ilısu Baraj gölü sularına gömülmeyi bekliyor. Bursa Cumalıkızık ve Bergama, Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 38. Dünya Miras Komitesi toplantısında Dünya Miras Listesine girdi.

Binlerce mağarası, yekpare taş kalesi, tarihi köprüsü, camileri ve dünyada benzeri az bulunan Zeynel bey türbesi ile UNESCO Dünya Mirası kriterlerinin onda dokuzuna sahip Hasankeyf’in sular altında kalacak olmasının üzücüdür” dedi.

HASANKEYF ÜVEY EVLAT MUAMELESİ GÖRÜYOR

Son eklenenlerle birlikte Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki yerlerin sayısının 14’e yükseldiğini söyleyen Batman Turizm Tanıtım Derneği Başkanı Emin Bulut “Bu sevindirici bir gelişme, dileğimiz Hasankeyf’in de UNESCO Dünya Mirası Listesindeki yerini almasıdır. Ancak resmi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının başvuruda bulunması gerekiyor. Dicle kıyısında bulunan ve adeta Dicle ile bütünleşen Antik Kent Hasankeyf, tarih, doğa, su, mağara, inanç turizmi ve doğal kanyonlarıyla yeryüzünde eşi ve benzeri olmayan bir dünya harikasıdır. Ama devlet tarafından üvey evlat muamelesi görmektedir. Ilısu baraj projesine feda edilecek olan Hasankeyf bütün insanlığın ortak kültür mirasıdır. Bunu korumak en başta devletin görevidir. Devletin bu projeyi tekrar revize edeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete