GÜNDEM

Demir eksikliği anemisine dikkat

Özel Batman Medikal Park Hastanesi’nde görevli Dâhiliye Uzmanı Dr. Fadıl Edebali, demir eksikliği anemisine karşı uyardı.

Demir eksikliği anemisine dikkat
25-06-2018 20:42
Google News

 

Demir eksikliği anemisinin, vücutta yeterli demirin bulunmamasına bağlı olup, sık görülen ve tedavisi kolay bir kan eksikliği durumu olduğunu belirten Dr. Edebali “En sık görülen belirti, halsizlik ve yorgunluk hissidir. Ayağa kalkıldığında baş dönmesi, nefes darlığı, baş ağrısı, el veya ayaklarda soğukluk-ısınamama, deride, dişetleri ve tırnaklarda soluklaşma görülür. İleri derecede demir eksikliğinde hayati organlara kanın daha hızlı pompalanması için kalbin hızlı çalışması sonucu çarpıntı-taşikardi, kalpte üfürüm, kalpte büyüme ve hatta kalp yetmezliği görülür. Bebeklerde ve küçük çocuklarda iştahsızlık, gelişme ve büyümede yavaşlama, tırnaklarda kırılganlık, dilde şişme ve yaralar, ağız kenarlarında çatlaklar, dalakta büyüme, geceleri yorgun bacak sendromu görülebilir. Demir eksikliği anemisi bulunan kişiler buz, toprak, kâğıt, kireç, kül ve boya gibi yiyecek olmayan maddelere karşı aşerebilirler” dedi.

YETERSİZ BESLENME DE TETİKLİYOR

Kan tahlili, ciltte teşhis, EKG, batın muayenesi ve batın ultrasonografisi, vajinal veya rektal muayene, endoskopi ve kolonoskopik muayene ile teşhis edilebileceğini belirten Dr. Edebali “Kan kaybı, demir kaybı demektir. Kaybolan demir yerine konmazsa ve depolanmış demir de yetersizse demir eksikliği anemisi oluşur. En sık kadınlarda görülmenin sebebi, adet kanamanın uzun sürmesi, miktarca fazla olması, doğumlarda kan kaybı veya rahimdeki myomlara bağlı fazla kanamalardır. İç kanamalar, Yetersiz Beslenme (en iyi demir kaynağı olan gıdaların başında et, sakatat, balık, yumurta, ıspanak, yeşillik, çekirdekli üzüm gelir), Yeterli Demir Emiliminin Yapılamaması, sütün aşırı miktarda tüketilmesi, hemodiyalize girenlerde diyaliz sırasında kan kaybının oluşması, demir eksikliği anemisini tetikler.

C VİTAMİNİ ÖNEMLİ

Dr. Edebali “Demir eksikliği anemisinde, kan nakli, demir enjeksiyonları veya damar içi demir tedavisi gerekebilir. Ağızdan alınan demir preparatları (tablet, damla, şurup, oral flakon vb) C vitamini demirin emilmesine yardımcı olur. C vitaminde zengin olan gıdaların tüketilmesi kivi, portakal, yeşilbiber ve greyfurt, çilek, kavun, papatya, ananas ve mango, domates, lahana, brokoli, patates gibi” dedi. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete