GÜNDEM

DEMİRCİ, “DENGELİ BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERMELİDİR.”

DEMİRCİ, “DENGELİ BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERMELİDİR.”

DEMİRCİ, “DENGELİ BESLENMEYE ÖZEN GÖSTERMELİDİR.”
18-02-2015 20:03
Google News

Batman Bölge Devlet Hastanesi Doktorlarından Onkoloji Uzmanı Ayşe Demirci, kanser hastalığında kemoterapi ve beslenmeye dikkat çekti.

Yiyecekleri pişirirken haşlama veya fırında pişirme yönteminin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Demirci “Kemoterapi sırasında hastalar dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Tuz, yağ ve şeker tüketimi aşırı olmamalıdır. Yiyecekleri pişirirken haşlama ve/veya fırında pişirme yöntemi tercih edilmelidir. Bir günde alınması gereken besinler et, yumurta, tavuk,  balık ve kuru bakliyatlar gibi protein içeriği yüksek olan gıdalar, sebzeler, meyveler (greyfurt ve kırmızı kan portakalı hariç), süt ve süt ürünleri ve karbonhidrat içerikli gıdalar (ekmek, makarna, pilav) gibi sıralanabilir. Sosis, salam, sucuk, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durulmasıdır” dedi.

YOĞUN KOKULU YİYECEKLERDEN UZAK DURMALI

İştahsızlık durumunda bulantı kusma, tümörün kendisi, kemoterapinin yan etkisi ya da depresyon gibi durumların tedavisine yönelik ilaçların faydalı olabileceğini söyleyen Demirci “Bulantı olursa tercih edilecek gıdalar; sade kraker, tost,  simit, beyaz peynir, az yağlı yiyecekler olabilir. Uzak durulması gerekenler ise yoğun kokulu yiyecekler, aşırı sıcak ya da aşırı soğuk, yağlı ve yoğun salçalı gıdalar ve kızartılmış yiyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23 Nisan 2024 e-gazete