GÜNDEM

“DEVASA PROJELER, DURMA AŞAMASINDA”

Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, fizibilete çalışmasına önem verilmeyen projelerde büyük sorunlar yaşandığına dikkat çekti. Işık, Batman ve yöresinde yapımı süren bazı büyük projelerin durma aşamasında olduğunu söyledi.

“DEVASA PROJELER, DURMA AŞAMASINDA”
29-06-2015 20:37
Google News

AR-GE YOKSA PROJELER DURABİLİR

Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, Batman ve Diyarbakır yöresinde yapımı süren büyük projelerin yeterli fizibilete yapılmadan tasarlandığına dikkat çekerek “Firmalar devasa projelere bütçe ayırırken fizibilite çalışmalarına ise para ayırmak istemiyor, bu da belli başlı sorunların yaşanmasına neden oluyor” dedi.

Hem devletin hem de özel teşebbüslerin fizibilete çalışmalarına yeterli bütçe ayırmadığını belirten Işık “Bu yüzden devasa projeler, yaşanan aksaklıklar nedeniyle durma aşamasına geliyor. Bölgenin jeolojik yapısı göz ardı ediliyor. Bilindiği gibi, bölgemizde tünel hattının petrol ve doğalgaz yatağından geçirilirken ortaya çıkacak gaz sıkışması hesap edilmeyince bilindiği üzere tünelde patlama yaşandı. Patlama sonrası yaralıların olduğunu gördük, bununla birlikte tünel kazmaya yarayan fiyatı 20 bin Euro’luk makine, tünelin içinde kaldı. Batman’da da durum çok farklı değil, çünkü bazı yatırımların yapılacağı alanlar eksik fizibilete çalışmasından dolayı durma aşamasındadır. Devlet ve tüm özel teşebbüsler fizibiliteye gerekli yatırımlar yapmak zorundadır. Büyümek istiyorsak AR-GE çalışmalarına daha fazla bütçe ayırmalıyız. Yoksa doğa bize egemen olur” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25 Nisan 2024 e-gazete