GÜNDEM

Dicle elektrik çarpıcı detayı açıkladı

Dicle Elektrik, Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Düzova Mahallesi'nde 2018 yılından bu yana devam eden kaçak elektrik kullanımına ilişkin çarpıcı detayları açıkladı. Şirket yetkilileri, söz konusu mahallede yıllardır devam eden kaçak trafo kurulumları ve abonesiz tarımsal sulama faaliyetleri nedeniyle enerji krizi yaşandığını belirtti.

Dicle elektrik çarpıcı detayı açıkladı
26-08-2023 12:50
26-08-2023 12:51
BATMAN
Google News

Yetkililer, 58 milyon TL’ye ulaşan borç için gecikme zammı almaksızın ana parada indirim yaparak 28,5 milyon Tl üzerinde yapılandırma yaptıkları ve taksit imkanı sunduklarını ancak yine de bölgedeki kişilerce kaçak kullanımında ısrar edildiğini bildirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 ilde, kaliteli kesintisiz ve sürdürülebilir elektrik dağıtımı vizyonuyla dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, kaçak elektrik tüketimiyle mücadele etmeye devam ediyor. Diyarbakır'ın Çınar İlçesi'ne bağlı Düzova Mahallesi'nde 2018 yılından bu yana devam eden kaçak elektrik kullanımına ilişkin açıklamalarda bulunan şirket, bölgedeki borcun 58 milyon TL’ye ulaştığını bildirdi. 2018 yılından bu yana gerçekleştirdikleri denetimlerde birçok kez kaçak kullanım tespit edildiğini bildiren şirket yetkilileri, gerçekleştirilen çalışmalara ve yapılan yatırımlara rağmen bölgedeki faaliyetlerinin mukavemetle karşılandığını ve engellendiğini bildirdi. 

“ELEKTRİK BEDELİ ÖDEMEMEK İÇİN HER TÜRLÜ YOL DENENDİ”

Düzova Mahallesi’nde yaşanan kaçak elektrik tüketimine ilişkin açıklamalarda bulunan şirket yetkilileri, “24 Haziran 2023'te gerçekleştirilen kaçak denetim çalışmasında, aylık tüketimi 4 milyon TL olan 13 adet kaçak trafoya el koyduk. Ancak trafo sahipleri, bu durumu kabullenmeyerek can ve mal güvenliğini tehlikeye atacak şekilde elektrik şebekesine müdahale ederek kaçak enerji kullanmaya devam etti. 12 Temmuz'da yapılan bir diğer kaçak denetim çalışması ise, kaçak trafoların mobil hale getirilip römork ve kamyonlara yüklenerek kaçırılması nedeniyle sonuçsuz kaldı. Kaçak kullanımın neden olduğu enerji krizi, kayıtlı tarımsal sulama tesislerinin mağduriyetini de beraberinde getiriyor. Bu durumun önüne geçebilmek için 11 Ağustos 2023'te gerçekleştirilen bir başka kaçak denetim çalışmasıyla kalıcı enerji kesintisi yaparak kaçak kullanımın önüne geçebildik.” diye konuştu.

“KESİNTİLERİN YAŞANDIĞI BÖLGELERE JENERATÖR SAĞLIYORUZ”

Önemli miktarda ana para indirimi ve gecikme zammı almaksızın teklif edilen borç yapılandırması ve ilaveten taksitli ödeme imkanı bile kabul edilmedi. İlgili borcun 58 milyon TL’ye ulaştığını bildiren yetkililer açıklamalarını, “Anaparada yapılan ciddi indirimin yanında gecikme zammı da almayınca borç miktarı 28,6 milyon TL'ye düşüyor. Biz bu tutarın taksitli ödenebileceği teklifini de borç sahiplerine ilettik ancak kabul etmediler. Söz konusu mahalle yapılan uzlaşı görüşmelerinin ardından mevcut enerji nakil hattına sabotaj düzenlendi. Sabotaj esnasında hattaki iletkenler koparıldı ve kaçak kullanıma devam edebilmek için şebekeye bile müdahale edildi. Kendi imkanları ile direk dikilerek enerji almaya yönelik girişimlerde bulunuldu. Söz konusu girişim esnasında bölgedeki diğer borçsuz abonelerimiz ve Yaprakbaşı köyünün bir kısmı enerjisiz bırakılarak mağdur edildi. Üstelik enerji kesintisinin yaşandığı bölgede kesintiden etkilenmemeleri için mesken abonelerinin içme suyu ve enerji ihtiyacı, bakım ve yakıtı tarafımıza ait olacak şekilde jeneratörlerimizle sağlanıyor.” ifadeleriyle tamamladı. (Haber Merkezi)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26 Nisan 2024 e-gazete