HASANKEYF

DİCLE NEHRİ SESSİZ!...

70 yıllık çoban Abdullah Akış “Dicle’yi hiç bir zaman bu kadar sessiz görmemiştim”

DİCLE NEHRİ SESSİZ!...
25-06-2014 21:51
Google News

Dicle nehri kenarında çobanlık yapan 82 yaşındaki Abdullah Akış, nehirdeki su akışındaki azalmanın korkutucu düzeye ulaştığını belirtti.

Batman merkeze bağlı Suçeken köyünde ikamet eden Abdullah Akış, 12 yaşımdan buyana yani 70 yıldır aralıksız bir şekilde Dicle vadisinde çobanlık yaptığını, Dicle nehrinin hiçbir zaman bu denli sessiz oluşuna tanık olmadığını belirtti.

Çoban Akış “Kurak geçen bir çok döneme tanıklık yaptım. En son beş yıl önce kış ve bahar mevsiminde az yağış yağdığından bir kuraklık yaşanmıştı; ancak Dicle nehrindeki su seviyesi yinede bu kadar düşmemişti.” dedi.

SUYUN AZALMASI DOĞAL YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Öte yandan Dicle nehrinde su seviyesinde azalmanın yaşanması ile suda yaşayan canlılar ve vadedeki yeşil dokuya da büyük zarar verdiği açık bir şekilde gözleniyor. Nehrin bazı noktalarında balık ölümleri yaşanırken nehir kenarındaki çalı ve ağaçlarda da kısmı olarak sararma meydana geldi.

SORUN BARAJLARDAN MI KAYNAKLANIYOR?

Nehirdeki su seviyesinin ara, ara yükselirken Mayıs ayından buyana genelde düşük düzeyde olması akıllara nehir üzerinde yapılan Hidro elektrik santrallerinde su tutulma ihtimalini getiriyor. Baraj göllerindeki su stokunda da ciddi manada azalma olduğundan dolayı başta Batman barajında olmak üzere elektrik üretimine ara verildi. Barajlardan kontrollü bir şekilde nehre su verilmesi ve nehirdeki sudan sulama yapılmaya başlanması ile su seviyesinin düştüğü sanılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
BATMAN'IN SİZCE EN ÖNEMLİ SORUNU NEDİR?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Nisan 2024 e-gazete